Glavobolja
Zdravlje

Ne, ne morate da trpite glavobolju, ko vam je to rekao?

O tome zašto ih imate, kako da ih lečite i kome da se javite govori dvoje najvećih stručnjaka kod nas

Glavobolja / Foto Freepik
apr 25 2023, 11:36

Podeli

Teško je objasniti bol, čak i da ga predstavite na skali od 0 do 10. Naravno, moguće je reći: probadajući, sevajući, pulsirajući, oštar, tup, konstantan, izrazit, izuzetno jak, itd., ali na kraju se sve svede na opis doživljenog. Na lični doživljaj onoga od čega patimo. Postoje oni univerzalni bolovi, koje kad saopštite drugima, pretpostavljate da ne morate mnogo da objašnjavate i da ćete se razumeti: boli me stomak, boli me zub, muči me ciklus… i boli me glava.

Pa dobro, većina će reći da se to da istrpeti, popije se tableta, odmori se jedno popodne (možda i još jedna noć više tu i tamo), ali sve to nekako prođe “na nogama”. Teško da se očekuje da će se otići na bolovanje zbog takvih bolova, duže od jednog dana. Svi smo to nekako prošli, i svi znamo da se da preživeti.

Ali, da se vratimo na početak: vrlo je teško objasniti bol, njegov nivo i njegov intenzitet, početak i kraj. Vrlo je teško objasniti kada nešto postane svakodnevno, tj. hronično. Da li se tada bol nagomilava i akumulira? Da li se spusti prag bola ili jednostavno postane preteško za trpljenje? Možda bol i nije subjektivan (jer postoje i dnevnici glavobolja), ali svako od nas misli da ga realno ocenjuje. Posebno kada je reč o glavoboljama.

Daleko od toga da je glavobolja trivijalna. Iako postoje oni koji tvrde da je nikada nisu imali, da je imaju vrlo retko ili da im je prilično podnošljiva.

Malo je verovatno da njih zaista nikada nije zabolela glava, makar od prehlade. Neki podaci kažu da je glavobolju osetilo između 90 i 99 odsto populacije. Ali postoji četiri odsto onih koji, prema podacima The Journal Of Headache And Pain, kad ih pitate, tvrde da nikada nemaju glavobolje. Možda je samo Jetija teže pronaći.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price