Marburg virus
Zdravlje

Smrtonosni virus koji je mogao da bude beogradski

Godine 1967. iznenadno je obolelo laboratorijsko osoblje triju evropskih gradova: Marburga i Frankfurta u Nemačkoj, kao i Beograda u tadašnjoj Jugoslaviji. Pomenute laboratorije bavile su se proizvodnjom vakcine protiv dečje paralize.

Marburg virus Premda je šezdesetih godina želja nekih ili većine bila da virus dobije ime Beograd, sigurno je da danas ovakav “epitet”, odnosno povezivanje naziva Beograda sa najsmrtonosnijim virusom ne bismo svi voleli / Foto: J Marshall - Tribaleye Images / Alamy / Alamy / Profimedia
apr 27 2023, 05:00

Podeli

Retko kad se najsmrtonosnije preteće virusne bolesti vezuju za Evropu, naročito ne za našu zemlju. Sporadični slučajevi beleže se kod putnika koji dolaze iz različitih žarišta zaraze, najčešće iz Afrike ili drugih regija južne hemisfere. Međutim, osim zbog lošijih socioekonomskih prilika koje su nam prve u fokusu, ovakve bolesti u pomenutim krajevima održavaju se i zbog klime, odnosno prirodnih staništa mnogih rezervoara među životinjama, i dodatno, velikog broja vektora, tj. insekata koji učestvuju u prenosu patogena.

Moglo bi se onda reći da smo prilično bezbedni u tom pogledu? Ipak, definicija pretećih bolesti podrazumeva i potencijalno globalno širenje smrtonosnih bolesti za koje nema ni leka ni vakcine. E onda se ovakvim temama brzo pridruže i različite teorije zavera, pre svega one o bioterorizmu ili genetičkom inženjeringu. Jer “negde daleko neko kreira otrov koji misteriozno napušta laboratoriju i širi se svetom”. Nije nemoguće, ali svaki scenario uglavnom je maštovitiji ako se oslanja na istinite događaje. Upravo zato, interesantno je, a možda manje poznato, da je jedan od najsmrtonosnijih virusa danas, otkriven upravo u Beogradu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price