Ozempik
Zdravlje

Ozempik je postao još veća misterija

Lekovi za gojaznost se povezuju sa mnogim koristima po zdravlje osim gubitka težine, ali je i dalje teško shvatiti šta je uzrok

Ozempik Pacijenti ne žele lekove koji sa sobom nose iznenađenja i za koje nisu sto posto sigurni kako deluju / Ilustracija Freepik
jun 27 2024, 05:00

Podeli

Tekst koji je objavio The Atlantic za Velike priče priredila je Nikolina Ilić.

Lekovi za gojaznost su sve popularniji, glorifikovani „čarobni štapić“ koji bez previše muke čine da smršate, dajući vam telo sa naslovnica, omogućavaju vam da obučete omiljenu haljinu i ostvarite sve ono što obećavaju reklame za suplemente za mršavljenje. Ovi lekovi se sve više povezuju sa širokim spektrom zdravstvenih benefita koji prevazilaze samo gubitak težine. Ipak, izuzetno je teško precizno utvrditi šta je tačno uzrok ovih dodatnih efekata. Pacijenti su nestrpljivi, a oči javnosti uprte u lekare i naučnike koji istražuju ove lekove.

Bilo da verujete u magiju ili ne, najnoviji lekovi za mršavljenje zaista deluju kao čudo. Gojazni ljudi često pribegavaju korišćenju Ozempika ili neke druge injekcije poznate kao GLP-1 agonisti, koji ujedno služe i za lečenje dijabetesa. Pomoću njih može se izgubiti petina ili više telesne težine u toku jedne godine. Zvuči primamljivo, zar ne? Tek će da postane, piše The Atlantic.

Neprestana potreba za hranom, „impulsivno prejedanje“, „prejedanje iz dosade“, „emocionalno prejedanje“ postaju prošlost, a ona žudnja koju imate kada vidite mocarelu kako se razvlači ili čokoladni mus, nestane kao da ju je neko odneo upravo tim čarobnim štapićem koji stalno pominjemo.

U poslednje vreme, buka ali i tajanstvenost oko ovih lekova sve više raste, obavijena velom novih otkrića i naučnih istraživanja. Semaglutid, koji se prodaje pod brendovima Ozempik, Vegovi i Ribelsus i Tirzepatid, koji se prodaje pod brendovima Mounjaro i Zepbound, prvobitno su razvijeni kao terapija za dijabetes, ali su s vremenom pokazali i benefite po gubitak telesne težine.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price