Isidora Sekulić
Isidora Sekulić Isidora Sekulić / Ilustracija

Selfi sa Isidorom

“Da smo čitali ono što je Isidora o našem odnosu prema stvarnosti, o nacionalizmu i patriotizmu, pisala 1911, 1912, 1913, 1922, ili 1928, ne bi nam se 1991, druge, treće, sedme, osme i devete, dogodilo ono što nam se dogodilo..."

avg 03 2023, 05:00

Podeli

Selfi sa Isidorom: Neprilagođena očeva kći

Osećala sam da smetam, da izazivam svojom željom za znanjem. Bila sam vrlo nesrećna u tim godinama

Na Topčiderskoj zvezdi dve devojčice pravile su selfi ispred spomenika Isidore Sekulić. Da li znaju ko je ta žena? I da bi i ona kačila fotografije sa svojih putovanja na Instagram, kao što je pisala putopise. Da živi i stvara sada, verovatno bi bila feministkinja, kao što se borila za žensku stvar – obrazovanje devojčica, jednake plate, ravnopravnost, dok bi tabloidi čeprkali po njenom privatnom životu – sa kim je i da li je izmislila da se udala – kao što je i tada palanka gurala nos u život velike srpske i jugoslovenske spisateljice.

Jedna od najvećih žena svoga doba, bila bi napadana od mnogih i, naravno, od vlasti… I sve bi Isidora nosila i podnela, jer je bila genije.

Istorija kaže: “jedna od najobrazovanijih i najumnijih žena svoga vremena”.

Neprilagođena, setna, sama i ona koja štrči – reči su koje opisuju odrastanje Isidore Sekulić. Vrlo rano je ostala bez brata i majke, a najvažnija figura u njenom životu bio je otac Danilo, varoški kapetan – “najveći učitelj” koji će trasirati put jedne od najumnijih Srpkinja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price