Svet

Uloga Tore u sektoru Gaza

Talas nacionalne solidarnosti sa početka rata postepeno se istrošio i ne može više da se "pliva" na priči o zločinima Hamasa iz oktobra prošle godine

Protest zbog regrutacije, Jersualim 30. juna / SAEEDQAQ / INSTAR Images / Profimedia
jul 04 2024, 05:10

Podeli

Izraelci čini se da su ostali bez daha u sektoru Gaza, a na ivici su ulaska u otvoreni rat protiv Hezbolaha. Za zamenu iznurenog ljudstva brutalnim borbama u urbanim uslovima oko Rafe i za eventualnu ofanzivu na severu ka južnom Libanu sada Cahal mora da pronađe živu silu, da osveži bataljone i formira nove jedinice.

Prvi problem biće politička atmosfera u Izraelu. Talas nacionalne solidarnosti sa početka rata postepeno se istrošio i ne može više da se “pliva” na priči o zločinima Hamasa iz oktobra prošle godine. U međuvremenu namnožilo se događaja, a premijer Netanjahu je otvoreno iskoristio priliku da ojača vlast i pride da zatraži u ime višeg cilja podršku svih političkih faktora u zemlji. Vojni kabinet je nastao kao savetodavno telo i nije to bilo loše za aktuelno vlast da ima blizu konkurente i da su svi u istoj kaši. Bilo nekada – Beni Ganc, lider partije nacionalnog jedinstva i iskusni oficir, načelnik Generalštaba od 2011. do 2015. godine, povukao se 8. juna iz namenskog savetodavnog tima. On dobro zna kako se vodi rat protiv Palestinaca jer je učesnik svih oružanih konflikata koje je Cahal vodio od 1978. godine.

Zatim je 25. juna Netanjahu dobio još jedan težak udarac – devetočlani Vrhovni sud odlučio je da su ultraortodoksni Jevreji, harediti, dužni da služe kao i svi ostali – tri godine. Do sada su ortodoksni izuzimani od služenja jednim pravnim trikom: prijavljivali su da su se upisali u verske škole – ješive – i bavili su se proučavanjem Tore i to je povlačilo za sobom prolongiranje služenja za jednu godinu, zatim za još jednu i tako dok ne istekne starosna granica. I za to vreme uče da recituju Toru. Osnova za to je propis Torato Umanuto koji je nekada davno, 1948. godine, uveden kao privremeno rešenje za u to vreme nekoliko stotina pristalica tvrde verske linije. U savremeno doba to se pretvorilo u mehanizam za masovno bežanje od obaveze za možda i do 50.000 mladića.

Od 2017. godine stav Vrhovnog suda je da su takva izuzeća nezakonita i da se diskriminiše većina koja ima obavezu prema državi. Zakon kaže da sa navršenih 18 godina oblače uniformu svi pripadnici jevrejske nacije, i muškog i ženskog pola, i Druzi i Čerkezi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price