Svet

Sve opasnosti američkih izbora

Sa demokratske strane, pobeda predsednika Džozefa Bajdena čini se zagarantovana; sa republikanske, glasanje u ovoj konzervativnoj državi trebalo bi da zapečati sudbinu konkurenata Donalda Trampa. Jedini problem je što većina Amerikanaca ne želi ni jedno ni drugo...

Ilustracija / artlana / DPphoto / Profimedia
jan 20 2024, 05:00

Podeli

Tekst je iz Le Monde diplomatique na srpskom.

Piše Žulijan Brigo

Prevod Emilija Šarović

***

U nedelju, 29. oktobra 2023. godine, puni se sala crkve Long Branch u Grinvilu, četvrtoj urbanoj anglomeraciji Južne Karoline. U crnom odelu i beloj košulji sa ružičastom kravatom, Šon Dogan pridružuje se podijumu, na kojem je stajao hor od šest glasova, dvojica pijanista i jedan bubnjar. „Potrebno nam je pet ili šest dobrovoljaca, zahvaljujem.“ Kao pastor ove evanđeličke baptističke crkve, on poziva na binu članicu Nacionalnog saveta crnkinja (National Council of Negro Women, NCNW). „Mi smo nacionalna organizacija koja traži unapređenje obrazovanja, preduzetništva, ekonomsku stabilnost… Trenutno vodimo kampanju kako bi se što više ljudi upisalo na biračke spiskove.

Počinje da ispituje publiku: „Ko je među vama upisan?“ Većina, 402 vernika (400 crnaca i 2 belca), podiže ruku. „Vrlo dobro. A ko će glasati?“ Rezultat je isti. „To volimo da vidimo. Dođite da nas gledate, pričajte okolo o tome. Neka se u novembru čuje vaš glas!“ Ona pastoru uručuje ček kao podršku crkvi, i govori kako „jedva čeka da čuje njegovu besedu“, a zatim silazi niz stepenice. Jedna godina deli ovu jesenju nedelju od novembarskih predsedničkih izbora 2024, gde se već očekuje okršaj Džozefa Bajdena i Donalda Trampa u rimejku od 2020. godine.

Južna Karolina je pretežno baptistička država, no ima crkava podeljenih na one koje većinom posećuju crnci ili belci. Skoro svi belci baptisti glasaju za crvene (republikance), a skoro svi crnci za plave (demokrate). Crkvama kao što je ova od Dogana važno je pre svega učenje kako se nositi sa nepravdom, učenje o važnosti održavanja dobrog načina života, očuvanja vere i nade. Ova država jedna je od onih sa najvišim procentom afroamerikanaca, koji ovde čine 26% stanovništva.

Uprkos procentu crnaca (skoro su svi demokratski birači: 99% glasalo je za Baraka Obamu 2008. godine), ova Zemlja palmi (nadimak Južnoj Karolini) predstavlja praktično neosvojiv bastion desnice. Tamo je Obama bio naveliko poražen 2008. i 2012. godine; dok je Tramp 2020. godine osvojio 55% glasova. Te godine, podstaknut pobedama u Nju Hempširu i Ajovi, Berni Sanders nadao se da će postati prvi socijalistički predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Birači na demokratskim preliminarnim izborima (otvorenim za sve) naneli su mu poraz od kog se nije oporavio (njegovih 19,7% glasova naspram 48,6% glasova za Bajdena). Zahvalni predsednik odlučio je da će Južna Karolina, umesto tradicionalno Nju Hempšira, biti mesto gde će se održati prvi zvanični demokratski izbori, 3. februara 2024. godine. Što se tiče republikanskih primarija, oni će se održati 24. februara (nakon onih u Nju Hempširu i Nevadi).

„Potrebna je mrva vere, nade i mudrosti, a Bog će urediti ostalo“

U 10:25, pastor Dogan započinje svoju besedu. Tema dana: strpljenje. „Znam da biste želeli više novca, no s više novca često dolazi i više problema.“ U sali se čuju zvuci odobravanja. „Znam da želite ovo malo čedo, ali znajte da ono ponekad i plače!“ Čuje se smejanje. „Budite strpljivi. Vi želite sve odjednom, želite sve na gotovo, želite izobilje, ali Bog deluje kroz male stvari koje postepeno rastu.“ Sala postaje veoma bučna. Uzvici „Yes sir“ brkaju se sa „Amen“ i mešaju sa „Oh yeah“. Vernici su došli da prožive ovaj trenutak koji je napola šou, a napola predavanje. „Ono što vam treba je samo mrvica vere, mrvica nade, mudrosti i razumevanja, a Bog će urediti ostalo“, uzvikuje pastor u jednom dahu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price