Biznis Svet

Šrinkflacija ili bajdenflacija

Posle rata s farmaceutskim i naftnim kompanijama, Džo Bajden nasrnuo na proizvođače slatkiša i grickalica u navodnoj borbi za zaštitu potrošača od inflacije

Ilustracija VP
feb 27 2024, 05:00

Podeli

Kako se predsednička predizborna kampanja zahuktava, tako se konzumiraju sva dozvoljena sredstva i raspoloživi događaji. Pa i kultni Superboul, naravno, uz čips i keks.

Tako je Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, umesto tradicionalnog (od 2004. godine) intervjua u vreme Superboula odlučio da se video-porukom od pedesetak sekundi obračuna s korporacijama koje proizvode grickalice i bezalkoholna pića i tako, navodno, stane u odbranu potrošača. Predsednik je optužio proizvođače da su im flašice s pićima i kesice čipsa i pakovanja vafla sve manji a cena im je ista kao ranije i praksu šrinkflacije (“inflacije poskupljenja”) nazvao prevarom proizvođača. U video-spotu kao primer takve prakse pokazani su keks Oreo i čips Doritos čiji su proizvođači kompanije Mondelez i PepsiCo.

Ali, predsednik je i nekoliko dana pre Superboula, u Las Vegasu u društvu sindikalno organizovanih kulinara mahao pakovanjem Snikersa, optužujući proizvođača (kompaniju Mars) da je smanjio količinu za 10 odsto a zadržao istu cenu. “Dakle, tako zarađuju više novca”, pokušao je Bajden da objasni zašto su Amerikanci i dalje nezadovoljni ekonomskom situacijom uprkos padu inflacije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price