Svet

Bajden protiv Trampa, drugi (i ružniji) deo

Istraživanja jasno pokazuju da američki birači imaju tendenciju ponovnog biranja aktuelnih predsednika, što dodatno povećava Bajdenove šanse. Ali, bilo bi naivno pretpostaviti da Tramp nema nikakve

Detalj sa jedne od debata tokom kampanje 2020. godine / Foto JIM BOURG / AFP / Profimedia
maj 15 2023, 12:56

Podeli

Brojne ankete pokazuju da oko 60 odsto Amerikanaca ne želi Donalda Trampa za kandidata na predsedničkim izborima 2024. godine, a da oko 70 odsto njih smatra kako Džo Bajden ne bi trebalo da uđe u predsedničku trku. Samo 42 odsto Amerikanaca smatra da je Bajden kao predsednik uradio valjan posao; poređenja radi, ocena Trampovog učinka u istom periodu njegovog mandata iznosio je 38 odsto. Iako je 2016. godine svojim trijumfom Tramp postao najstariji američki predsednik do tada, 2020. Bajden mu je skinuo krunu. U oba smisla. Sledeće godine Tramp će imati 77, Bajden 81, i koliko god ti podaci delovali neverovatno, Amerika se sprema za ponovni duel Bajdena i Trampa.

Zašto se ovo dešava? Počnimo sa Trampom.

Birači, a ne partijska elita, trenutno su ti koji u Republikanskoj partiji diktiraju uslove političkog ratovanja. Uprkos gomili pravnih problema i hordama njegovih kritičara i rivala, ratoborni populizam Donalda Trampa i dalje je inspiracija milionima pristalica, a u današnjoj Republikanskoj stranci Trampu niko naprosto nije ni do kolena. Guverner Floride Ron Desantis, koji se do trenutka pisanja ovog teksta i dalje nije izjasnio o pitanju svoje kandidature, deluje kao jedini takmac Donaldu Trampu, takmac savršeno svestan da bez podrške Trampovog milionskog biračkog tela ne može postati republikanski predstavnik na predsedničkim izborima. S druge strane, i Tramp je isto tako savršeno svestan guvernerovih ambicija, pa ga beskrupulozno obasipa kritikama i porugama, iako se ovaj još i nije zvanično uključio u predsedničku trku. Tramp se trenutno suočava s nizom ozbiljnih pravnih problema, a čak ni presuda u slučaju „Stormi Danijels” ne može poljuljati njegovu ideju o novoj kandidaturi. Nijedno od njegovih mnogobrojnih krivičnih gonjenja neće se još skoro nastaviti, i sasvim je izvesno da će bivši predsednik i dalje biti u žiži medijske javnosti, ili što bi on rekao „žrtva političkog lova na veštice”, lišavajući tako druge republikanske kandidate preko potrebnog publiciteta.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price