Svet

Predizborna kampanja za izbegavanje zatvora

Tramp će narednih 15 meseci pretvoriti u neviđenu političku kaljugu u kojoj će pokušati da potuče Bajdena „na iskustvo”. U bukvalnom smislu one Vajldove opaske

Donald Tramp / Ilustracija VP/Profimedia
avg 07 2023, 05:00

Podeli

“Posle Ronalda Regana niko više nije star za funkciju predsednika SAD”, jedan je od uobičajenih opaski koje iskusne diplomate koriste u neformalnim razgovorima sa kolegama i novinarima. Kako stvari stoje ta dosetka će morati da bude revidirana, a umesto Reganovog imena će stajati Trampovo i Bajdenovo. Uzgred, Regan je razbio još dva tabua: prvi je razvedeni predsednik u američkoj istoriji, a i prvi koji je sa Alchajmerovom bolešću vodio najmoćniju državu sveta.

Donald Tramp i Džo Bajden, dvojica ostarelih lidera, na pragu devete decenije života, dramatično ukazuju na nesposobnost “slonova” i “magaraca” da iznedre kredibilne lidere kadre da dobiju podršku partijskih moćnika i biračke baze.

Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji: dve trećine Amerikanaca ne želi Trampa i Bajdena u izbornoj trci 2024. godine, ali ni republikanci ni demokrate nemaju adekvante kandidate da se suprotstave Trampu i Bajdenu. Prvi razmišlja samo kako da izbegne da poslednje godine života provede u zatvoru, a drugi kako da spase sina Hantera od lišavanja slobode i još težih posledica. Rečju, Amerika je zarobljenik strikntno ličnih ambicija dvojice staraca odavno zrelih za penziju i pisanje memoara.

Naslov optužnice „Sjedinjene Države protiv Trampa” eksplicitno ukazuju na cilj: ukloniti bivšeg predsednika, jer predstavlja ozbiljnu opasnost za stubove na kojim SAD počivaju već više od dva veka

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price