Svet

Dronovi su ugrozili Putinovu reputaciju, a Rusi ne podnose slabe vladare

U opticaju su tri teorije o napadima dronova na Kremlj. Sve se slažu oko jedne činjenice: karakter akcije je bio simboličan i nije imao za cilj da likvidira ruskog predsednika

Snimak napada dronova na Kremlj / Polaris / Profimedia
maj 07 2023, 13:22

Podeli

Rusi ne vole da se osećaju slabim, a pogotovo da budu viđeni od drugih kao slabi i ranjivi, tada počinju da sumnjaju i da se komešaju. Istorijsko iskustvo nam kaže da su Rusi spremni da mnogo toga oproste svojim vladarima i da istrpe njihove hirove i tiraniju, ali ne opraštaju poraze i ne podnose slabe vladare.

Dronovi koji su stigli do Kremlja ove nedelje nisu mogli životno da ugroze ruskog predsednika Vladimira Putina, ali su doveli u pitanje sliku koju je godinama gradio o sebi: nepobedivog, nedodirljivog, moćnog i neranjivog šefa države. Putin ozbiljno riskira da mu se prišije etiketa da ne samo da nije uspeo da osvoji Ukrajinu ili da pobedi ukrajinsku vojsku nego nije u stanju ni da zaštiti svoju rezidenciju, 500 kilometara udaljenu od granice sa Ukrajinom. Sve to je otvorilo širom vrata za priče o borbi za Putinovog naslednika jer nikada nije izgledao tako slab kao u ovom momentu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price