Svet

Jermenima preti novi genocid – Rusi su ih opet ostavili na cedilu

Narod koji je doživeo prvi genocid u 20. veku i najveći posle Holokausta, nalazi se na pogrešnoj strani istorije i bez ijednog saveznika. Rusija je bukvalno "prodala" Jermeniju

/ Davit GHAHRAMANYAN / AFP / Profimedia
avg 29 2023, 05:00

Podeli

Ruska Federacija i režim predsednika Vladimira Putina svoje pravo lice pokazuju prema Jermeniji, Jermenima, Arcahu/Nagorno Karabahu. Jerevan je sve uradio što je od njega tražila Moskva. Odustali su od evropske perspektive, nisu ni pomišljali da uđu u NATO, vezali su svoju sudbinu za Rusku Federaciju: ekonomski kroz članstvo u Evroazijskoj uniji i bezbednosno kroz pripadnost Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Sada kada je u pitanju opstanak Jermena i njihove države, Rusija im je okrenula leđa jer joj Azerbejdžan i Turska više trebaju u sukobu sa Zapadom.

Cinični bi rekli da se istorija ponavlja kao tragedija. Jermeni su bili udarna pesnica ruske imperije u borbi za Kavkaz sa Osmanlijskom imperijom, jedini front u Prvom svetskom ratu gde je carska Rusija stajala dobro bio je južni, a onda su Lenjin i zatim Staljin preko njihovih leđa i nauštrb njihovih interesa sklapali dogovore sa Turskom, ostavljajući Jermene da mogu da vide Ararat, ali ne i da se popnu na njega.

Rusija ne samo da nije zaštitila Arcah, već dozvoljava da narod koji je platio rusofilstvo genocidom tokom Prvog svetskog rata – u očima Turaka Jermeni su bili ruska produžena ruka u umirućoj Osmanlijskoj imperiji – ponovo doživi sličnu sudbinu. Moskva se obavezala po slovu sporazuma nakon azerbejdžansko-turske pobede u sukobu sa jermenskim formacijama pre tri godine da će garantovati funkcionalnost Lačinskog koridora koji spaja Arcah sa Jermenijom i trebalo je da garantuje da neće biti pretvoren u veliki geto.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price