Stockholm
Svet

Ladno, ali…: Švedski standard nije plata, nego način života

Godinama je, malo pomalo, građeno viđenje kako je to na zapadu, "gde je hladno", "gde su ljudi otuđeni", "žele da iskoriste svakog", "ali vredi muka" jer, je..ga, standard.

Stockholm Stockholm / Freepik/Velike priče
jun 06 2023, 11:29

Podeli

Bilo je to duboko u prošlom veku u Beogradu, pričalo se da je neki čudni plakat zalepljen negde kod ambasade Francuske. Na njemu je, nasred snežne ulice, bio oslikan polarni medved i krupnim slovima ispisan poziv vrednim ljudima da pošteno zarade svoj hleb. Mnogi se taj pošten čovek što se pozivu odazvao, šokirao što na ulicama Švedske, koja je u pomoć pozvala Jugoslovene, nema tih polarnih medveda. Samo hladnoća i početak priče o “švedskom standardu”.

Decenijama kasnije, posle jednog ratnog i još jednog talasa ekonomskih migracija, Balkanci su u Švedskoj dobro integrisani i žive potpuno drugačiji život. Priča je, međutim, ista.

Malo je tako izraubovanih filmskih replika i kada im je vreme i mesto i kada nema nikakvog smisla, kao što je slučaj sa onim čuvenim citatom Laze, srpskog dobrovoljca, koji u filmu “Lepa sela lepo gore” vozaču kamiona iz Turske kaže: “Kako je kod vas u Švedskoj? Ladno, j…ga, al standard”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price