Svet

Kome trebaju ovakve UN

Bilo bi poželjno da se UN reformišu, zajedno sa SB UN, i da se vrate svojoj osnovnoj nameni "da spreče da svet ponovo završi u paklu", ali i ako se to ne dogodi, ostaje poslednja linija nade da se može izbeći najgori scenario

Lanmas / Alamy / Alamy / Profimedia
okt 01 2023, 05:00

Podeli

Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nisu bila četvorica od petorice šefova vlada i država koje imaju stalno mesto i pravo veta u Savetu bezbednosti. Kineski predsednik Si Đinping, ruski Vladimir Putin, francuski Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak, ali i indijski premijer Narendra Modi, imali su preča ili pametnija posla od uobičajenog septembarskog izleta u Njujork.

Mada, i oni koji su došli u Veliku jabuku, navratili su više iz turističkih nego iz državničkih motiva, kao italijanska premijerka Đorđa Meloni koja je povela svoju ćerku Đinevru. Štaviše Melonijeva je preferirala da ode na picu sa ćerkom u lokalnu njujoršku piceriju umesto da bude prisutna na tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika tokom zasedanja Generalne skupštine UN u septembru. Ona ima sliku sa Bajdenom u Ovalnoj sobi Bele kuće pa joj nije trebala ceremonijalna, jedina do koje mogu da dođu brojni drugi predsednici i premijeri.

Kad se bolje razmisli, septembarski hepening na Ist Riveru služi za tri stvari: osim za visoki turizam o državnom trošku (Njujork je uvek bio skup grad, sada je postao papren) tu su, kao obavezni deo programa, držanje govora u velikoj sali UN striktno namenjen domaćoj javnosti i na kraju foto opportunity sa predsednikom SAD.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price