Svet

Ko je ovde licemer? (I može li Robert Habek da postane Vili Brant 21. veka)

Iza velike ljudske patnje u Gazi kriju se veliki interesi Irana, Rusije, Kine, Hamasa, islamista opijenih idejom da će osvojiti jednog dana Evropu i ceo Zapad, kao i prilično opskurni motivi zalivskih petromonarhija koje decenijama finansiraju islamske teroriste

Slika iz Gaze, Kan Junis 6. novembra / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
nov 10 2023, 05:00

Podeli

Alep, jedan od najdrevnijih gradova čovečanstva, uništen je u tišini muslimanske, arapske i svetske javnosti. Pre početka napada združenih snaga šiitske koalicije (režim Bašara el Asada u Damasku, Iran, Hezbolah) i Ruske Federacije u njemu je živelo preko četiri i po miliona stanovnika. Grad je gotovo sravnjen sa zemljom, poginulo je preko 30.000 civila od kojih su većina bila deca.

Ruski general Sergej Surovikin, koji je planetarno postao poznat kao komandant ruskih snaga u Ukrajini, zaradio je nadimak “Alepski mesar” jer je pobedio sunitsku koaliciju Arapa (čine većinu stanovnika Sirije) i Turske. Danas u Alepu živi manje od dva miliona ljudi; preko dva i po miliona, više nego što ih ima u Gazi, nije imalo gde da se vrati i danas su izbeglice, uglavnom, u Turskoj ili Nemačkoj.

Saudijska Arabija i Islamska Republika Iran, sunitsko-vahabitska despotija protiv šiitsko-teokratske diktature, već devet godina vode tzv. proxy war (posrednički rat) u Jemenu. Prema podacima UN, u borbama i vazdušnim napadima, obe strane, ubijeno je preko 150.000 osoba dok je blizu 400.000 umrlo od posledica ratnih razaranja, pretežno dece. Tokom najžešćih borbi u 2021. godini, po podacima UN, svakih devet minuta umiralo je jedno dete mlađe od pet godina.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price