Svet

Jevreja je sve manje, antisemitizma sve više

Evropa ima dugu tradiciju antisemitizma koji se primirio u decenijama neposredno posle Drugog svetskog rata

Mark Šagal, “Groblje”, 1917./ akg-images / akg-images / Profimedia
nov 02 2023, 05:00

Podeli

Sve je manje Jevreja u Evropi. Pre Drugog svetskog rata 10 miliona Jevreja je živelo u Evropi od 17 miliona koliko ih je ukupno bilo na planeti. Praktično troje od petoro Jevreja bili su državljani jedne od evropskih zemalja. Danas je na Starom kontinentu manje od milion i po Jevreja i tek svaki deseti Jevrejin živi u Evropi. U poslednjih 25 godina u kojima smo u zapadnoj Evropi bili svedoci dolaska miliona i miliona emigranata, 700.000 Jevreja je zauvek napustilo svoje vekovne otadžbine na našem kontinentu i otišli su u Izrael, SAD i Kanadu. Rečju, u Evropi je sve manje Jevreja a sve više antisemitizma.

U istočnoj Evropi (evropski deo SSSR-a, Poljska i pribaltičke republike) gde je pre invazije Nemačke na Poljsku živela većina evropskih Jevreja, danas gotovo da ih i nema. U Rusiji je pre Drugog svetskog rata, uprkos pogromima kojima su Jevreji bili izloženi od ubistva cara Aleksandra Drugog, za koje su neopravdano kolektivno optuženi, živela je najveća jevrejska zajednica, bilo ih je više od tri miliona, danas ih ima tek 165.000.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price