Pantelićev Georeport Podcast Svet

Španija je ponovo evropska politička raskrsnica

Pantelićev Georeport – Epizoda XVI: Izbori na Pirinejskom poluostrvu

/ Rober Solsona / Zuma Press / Profimedia
jul 17 2023, 10:06

Podeli

Dobro došli u šesnaesto izdanje Georeporta na portalu Velike priče. U ovoj epizodi stavljamo pod reflektore Španiju čiji će građani u nedelju birati novi saziv Kongresa.

Nikada parlamentarni izbori nisu bili usred leta u Španiji. Premijer Pedro Sančez je čovek koji voli rizike, uživa da pravi presedane i povlači poteze koje su samo malobrojni uradili pre njega. Raspisivanje izbora u julu je kalkulisani rizik političkog akrobate na čelu španskih socijalista.

Glas građana Španije na predstojećim parlamentarnim izborima može više da utiče na sudbinu EU i odnos snaga unutar Unije nego izbori za Evropski parlament (EP) sledeće godine. Uprkos svim problemima, narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni i druge proevropske stranke imaće potrebnu većinu da nadglasaju suverenističku i ekstremnu desnicu i radikalnu levicu u novom sazivu EP. Eventualno formiranje vlade desnice i ekstremne desnice u Madridu promenilo bi ravnotežu unutar najvažnijih tela EU koja čine predstavnici izvršne vlasti zemalja članica: Evropskog saveta i Saveta EU.

U tri od pet najvećih zemalja, Italiji, Španiji i Poljskoj, imali bi ekstremnu, kleropopulističku i suverenističku desnicu na vlasti. Kad njima dodamo Švedsku, Finsku, Grčku, Bugarsku, Austriju, Mađarsku, Češku, Hrvatsku, Slovačku, sa više ili manje tvrdim desničarskim vladama, kao i mogućnost da se suverenistička i populistička desnica dokopa vlasti u Holandiji na vanrednim izborima, dali bi se nazreti novi odnosi snaga u Uniji.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price