Nemiri u Francuskoj
Svet

Francuske greške, za lekciju Evropi i Srbiji

Dve Francuske se sve više udaljavaju jedna od druge okrivljujući suprotnu stranu

Nemiri u Francuskoj Nemiri u Francuskoj / SENER YILMAZ ASLAN / Sipa Press / Profimedia
jul 05 2023, 13:30

Podeli

Neravnopravnost i diskriminacija kada su povezane sa etničkom i verskom pripadnošću postaju veoma zapaljiva materija a kada se na njih dodaju organizovani kriminal i radikalni i politički islam, onda postaju eksplozivna. To se, u jednoj rečenici, događa u Francuskoj. Ne od juče, već nekoliko decenija. Kvalitativna razlika je što su na početku migrantska deca i unuci želeli da budu ravnopravni Francuzi, sada žele da budu nešto drugo, i to u Francuskoj koja bi bila po njihovoj meri. 

Na sceni je novi lumpenproletarijat, razlika je samo u tome što više nije sastavljen od autohtonog stanovništva već od sinova, unuka pa čak i praunuka migranata koji su trbuhom za kruhom pohrlili u Francusku posle Drugog svetskog rata. Nije iznenađenje da su se na meti demonstranata našle prodavnice sa mobilnim telefonima i markiranim stvarima. U 19. veku lumpenproleteri su bili gladni i prva potreba im je bio hleb, novi lumpenproleteri nisu gladni hleba već blagostanja kojim su okruženi a ne mogu da dosegnu do njega. 

Na drugoj strani je Francuska koja brani svoje privilegije, stečena prava i dostignut standard života, zabrinuta što će sledeća generacija biti prva od Drugog svetskog rata pa naovamo koja neće živeti u boljim uslovima od svojih roditelja. Među njima ima političkih “lešinara” koji žele da iskoriste priliku da upišu još neki politički poen, kao i neofašističkih bandi koje se okupljaju ovih dana pod firmom “noćnih straža” širom “Šestougaonika” predstavljajući sebe kao patriote u odbrani Republike. 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price