Biznis Svet

Čelično bratstvo Bajdena i Trampa

Predsednički kandidati i deo kongresmena iz obe partije traže zabranu prodaje posrnule američke čeličane japanskom konkurentu Nippon Steelu. Za zabranu prodaje lobiraju sindikati i mogući američki kupac koji nudi upola manje novca. US Steel je najveći deo svoje korporativne istorije živeo kao državni štićenik čiju su poslovnu sposobnost uništile vladine subvencije i zaštita od inostrane konkurencije

Ilustracija VP/Profimedia
mar 22 2024, 05:00

Podeli

U čemu se slažu Džo Bajden i Donald Tramp?

Ni u čemu.

Takav odgovor važio je “do juče”. Predizborna kampanja za predsedničke izbore uveliko se zahuktava i razlike između demokratskog i republikanskog kandidata postaju sve upečatljivije. Ali “od juče” pojavila se tačka slaganja, takoreći zajednički predsednički imenitelj. Ljuti protivnici i pretendenti za novi četvorogodišnji boravak u Beloj kući ne kriju zajedničku ljubav prema posrnuloj američkoj industrijskoj ikoni, čeličani US Steel i čvrstoj veri da tu kompaniju nikako ne treba prodati strancima. Iako je prva pomisao da bi ti zainteresovani strani kupci mogli biti Kinezi (s kojima su Amerikanci već izvesno vreme u ekonomsko-trgovinskom ratu), razmišljanje je pogrešno. US Steel namerava da kupi Nippon Steel, konkurent iz Japana, države koja je najprijateljskiji i najvažniji američki geopolitički saveznik u svetu.

O prodaji 123 godine stare pitsburške čeličane šuška se od prošle jeseni a već nekoliko godina US Steel (i ne samo ta čeličana) bori se s poplavom jeftinog stranog čelika, životari kao kultni primer atrofiranih američkih proizvodnih mišića koji devet od poslednjih 15 godina ima gubitke i pod takvim pritiskom već mesecima odmerava ponude za preuzimanje. Dve do sada objavljene ponude dali su Nippon Steel (četvrti najveći proizvođač u svetu koji je još 1971. godine pretekao US Steel po proizvodnji), koji nudi 14,1 milijardu dolara, i Cleveland-Cliffs (prvi američki proizvođač) čija je ponuda 7,3 milijarde. Nippon Steel je početkom marta zvanično podneo kupoprodajni ugovor Komitetu za strana ulaganja u SAD (CFIUS), međuagencijskom telu na čijem je čelu ministarka finansija Dženet Jelen, koje proverava ulazne poslove od mogućih pretnji nacionalnoj bezbednosti. Japanska kompanija tvrdi da će njena akvizicija US Steela povećati konkurentnost u industrijama kojima je potreban američki čelik, ojačati američke lance snabdevanja i ekonomsku odbranu od Kine. “Imamo poverenje u vladavinu zakona, objektivnost i pravilan proces koji očekujemo od vlade SAD. Odlučni smo da ovo dovršimo i završimo transakciju”, saopštio je Nippon Steel.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price