Biznis

2023. u ekonomiji: Recesija, bankroti i poneki uspeh

Deset ekonomskih događaja koji su obeležili godinu

Ilustracija/profimedia
dec 26 2023, 07:16

Podeli

Iako su sa svih strana stizala uveravanja kako će 2023. biti pozlaćena godina posle zdravstveno-ekonomske krize, na kraju ona baš i ne izgleda tako. Sad kad je završena, čini se da je više oslikana tamnim nijansama a ne šljaštećim bojama. Agresija Rusije na Ukrajinu, uz nasleđenu inflaciju, predominantno je oblikovala poslovni pejzaž koji nije prijao ekonomijama moćnih država (kao što je, recimo, nemačka privreda) ali ni mnogim kompanijama. Neke velike propasti pokazuju vitalnost tržišta i kapitalizma, nauk je da se skupo plaćaju nezdrava pohlepa i tragično zakasnele odluke. Dobra vest je da para ima “ko pleve” jer se basnoslovne sume troše na potvrdu starog kapitalističkog gesla da “velike ribe gutaju male ribe”.

Evo sasvim ličnog izbora 10 ekonomskih događaja koji su obeležili 2023. godinu. Nisu rangirani po snazi utiska i vremenskom sledu već nasumce.

Propale kriptoberze i Banka Silicijumske doline. Nemačka priznala recesiju. Američki predsednik napravio istorijski presedan. Trka u nebo između Er Indije i Turkiš erlajnsa…

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price