Svet

Bajdenov Plan B

Smena aktuelnog predsednika s čela partije bila bi ogromna kocka, ali držati se osporavanog i neubedljivog predsednika – to bi mogao biti još veći rizik

/ William T. Wade Jr./Photography / INSTAR Images / Profimedia
jul 09 2024, 05:43

Podeli

Do predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je još manje od četiri meseca, a demokrate se suočavaju s pravom političkom olujom. Veoma neubedljiv i rasejan nastup aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u debati s Donaldom Trampom naterao je vrh Demokratske partije da stavi prst na čelo i zapita se da li je Bajden zaista najbolji kandidat za predsedničku trku.

Pre samo nekoliko nedelja, Bajden zaista jeste izgledao kao najbolja opcija, jer nikada nije lako pobediti predsednika koji se bori za reizbor. Od 1932. godine samo su Džimi Karter, Džordž Buš stariji i Donald Tramp doživeli neuspeh prilikom pokušaja da obezbede drugi uzastopni mandat. Bajdenovo penzionisanje ili pojava kredibilnog i relevantnog stranačkog konkurenta koji bi mogao da ga “izgura”? Zasada ne deluju preterano realno.

Odluke Harija Trumana i Lindona Džonsona da ne traže reizbor dovele su do pobeda Dvajta Ajzenhauera (1952), odnosno Ričarda Niksona (1968). Takođe, senator Edvard Kenedi je 1980. osujetio predizbornu kampanju svog stranačkog lidera Džimija Kartera, otvorivši tako put ka Beloj kući Ronaldu Reganu. Većina demokrata danas veruje da je sigurnije držati se Bajdena, ma kakav on bio, jer na kraju krajeva on je čovek koji je jednom već pobedio Donalda Trampa. A nijedan demokrata koji pretenduje da jednog dana bude predsednik SAD ne želi da bude taj koji će “presuditi” ionako već dovoljno ranjivom Bajdenu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price