Svet

Glas za gerontokratiju: Ostarelu Evropu vode mladi, ostatak sveta matorci

Svaki hegemon oblikuje svet po svojoj slici i prilici i nema nikakve sumnje da će Putin i Si forsirati gerontokratiju kao novi dominantni oblik vladavine na planeti: ne žele da budu strašilo u demokratskom svetu, već primer u autokratsko-totalitarnom

Bajden, Putin, Si… / Foto Vladimir Zuev / Alamy / Alamy / Profimedia
mar 09 2024, 05:00

Podeli

Živimo u svetu u kome više od tri petine država ima autoritarni tip vladavine, bilo kroz autokratiju, diktaturu ili neki oblik hibridnog režima i na planeti gde je više od dve trećine ljudi pod vlašću osoba koje imaju sedamdeset i više godina, odnosno lica koja bi trebalo da budu u penziji, neki i poodavno.

Kuriozitet je da se fenomen ostarelih lidera se ne limitira samo na, eufemistički rečeno, nedemokratske države, već se prostire i na one sa dobro ukorenjenom demokratijom.

Jedina očigledna razlika je između Evrope i ostatka sveta. Paradoksalno, naš kontinent ima u proseku najstariju populaciju a među njenim nacionalnim kreatorima politika (oni koji upravljaju državama) niko nije prešao 70. godinu, čak su mnogi i ispod 50 godina. Najstariji su poljski premijer Donald Tusk i nemački kancelar Olaf Šolc sa 66 od odnosno 65 godina.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price