Sport

Uzmi lovu i zbriši

Klubovi koji nisu deo najuže elite zapravo i nemaju ambicije da joj se primaknu

Savinjo, igrač Đirone koji je pojačao “starijeg brata” Siti/ PRESSINPHOTO SPORTS AGENCY / Alamy / Alamy / Profimedia
avg 09 2024, 13:35

Podeli

Veliki klubovi upropastili su fudbal. UEFA Champions League sa uvek istim timovima toliko je dosadna, makar do završnice, da je i sistem takmičenja morao da se promeni prvi put posle četvrt veka.

Tako bar kažu.

Pomislite samo, Real Madrid i Bayern odigrali su od prestupnog 29. februara 2000. godine do danas 22 meča u okviru elitnog takmičenja. Real, koji nije propustio nastup u UCL još od sezone 1996/97. (u prevodu, kada na jesen budu branili titulu, biće im to 28. uzastopno učešće), toliko je neizbežan deo priče, da ih je i Man City, koji pre 2011. nije igrao sa najboljima 43 godine, u međuvremenu sreo 12 puta.

Čak su se i dva “novokomponovana” naftaška kluba, City i PSG, sastala šest puta (doduše, oba su osvojila po jedan evrotrofej u XX veku, zapravo ni evrotrofej koji su podigli se ne dodeljuje od 1999, ali nećemo valjda protiv narativa).

Poslednja propuštena UCL

Real Madrid                1996/97.

Barcelona                    2003/04.

Bayern                         2007/08.

Man City                     2010/11.

PSG                             2011/12.

Atletico                       2012/13.

Logično je da je tako, nijedna od četiri pomenute ekipe ne propušta UCL bar u poslednjih 13 godina, a isto važi za još dva španska velikana – Atletico i Barcelonu, koja je prošle sezone proslavila dve vezane decenije sa mušemom na centru.

Činjenica je da je u vrhu najjačeg klupskog takmičenja na svetu grupa elitnih klubova, bez kojih je ono nemoguće zamisliti. Jedanaest klubova je u poslednjih 15 sezona, od leta 2010. godine, propustilo maksimalno tri nastupa, a među njima su i tri kluba koja nisu iz liga petice – Shakhtar, Benfica i Porto – kao i Dortmund i Juventus. Svih deset zajedno propustilo je 16 sezona, u proseku tek nešto više od jedne godišnje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price