Zemlje učesnice Evropskog prvenstva u fudbalu 2024 i prikaz grupa
Sport

Sanjajući četiri boda

Analiza svih grupa i puteva do finala EP u Nemačkoj

Zemlje učesnice Evropskog prvenstva u fudbalu 2024 i prikaz grupa / Gregor Fischer / AFP / Profimedia
dec 03 2023, 12:36

Podeli

Tačan odgovor je: Srečko Katanec.

Bio je strelac poslednjeg takmičarskog gola koji je ovdašnja selekcija dala Englezima (1:4, Beograd, 1987). Bio je na terenu kada je ovdašnji tim poslednji put pobedio Dansku (2:0, København, 1990). Bio je selektor Slovenije u poslednjem okršaju srpskih fudbalera sa bilo kojim timom kojeg će susresti u grupi C Eura 2024 na nekom velikom takmičenju (3:3,  Charleroi, 2000).

Današnji selektor Uzbekistana je iz srpske perspektive tačka preseka grupe C Eura 2024, u kojoj će se Orlovi prvi put okušati sa kontinentalnom elitom od kako se ponovo tako zovu.

Engleska u Gelsenkirchenu, šesnaestog juna. Četiri dana kasnije Slovenija u Münchenu. Još četiri dana kasnije Danska, takođe na Alianz Areni. Povratak Srbije na šampionate Evrope (u nekom smislu i debi, još nijednom nije nastupila od kad je skroz samostalna, jednom je igrala zajedno sa Crnogorcima, četiri puta sa celom Jugoslavijom) biće u najmanju ruku komplikovan.

Ako je bio blag devetog oktobra prošle godine na Majni, kada je sastavljao kvalifikacione grupe, žreb na Elbi nije pomilovao ekipu Dragana Stojkovića. U prvom šeširu Engleska je bila jedan od sigurno najjačih timova, važeći vicešampion konkurenta, tim koji prolazi kroz najbolji niz rezultata u poslednjih pola veka, nakrcan talentom, sa dva igrača koja su u vrhu liste kandidata za Ballon d’Or za 2023/24 (Bellingham, Kane).

U drugom, ironično najslabijem od svih, Danska je bila nesumnjivo najbolji tim, iako im ni rezultati, ni igra u poslednjih 14 meseci nisu impresivni. I sa svim otklonima (veliki uspon Austrije sa Rangnickom, tri poraza od Mađara poslednjih godina, sve vanterensko što bi išlo uz meč sa Albanijom, ogroman raspon Turske između poda i plafona mogućnosti, odlična atmosfera u tokom kvalifikacija neporaženoj Rumuniji), niko osim Danaca ne spada u drugi red evropskih selekcija.

Za utehu je Slovenija neuporedivo lakša opcija od Hrvatske ili Holandije, a ako po talentu može da parira ostalim ekipama u ovom šeširu (Škotska, Češka, Slovačka), neuporedivo je neiskusnija na velikim turnirima, jer nijedan od njihovih aktivnih igrača nije igrao na SP 2010, kada su poslednji put nastupili u završnici nekog takmičenja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price