Sport

U ovom sportu lopta nije okrugla i danas ga (nažalost) ne igraju svi

Trenutno se u Francuskoj odigrava i približava kraju Svetsko prvenstvo u ragbiju, izgleda jedinom sportu pored fudbala u kom na neutralnom terenu reprezentacije mogu da napune stadion

Polufinalna utakmica Svetskog prvesnstva Južna Afrika – Engleska 16:15 / Foto Antonin THUILLIER / AFP / Profimedia
okt 22 2023, 11:50

Podeli

Nekada je sve to bio fudbal.

Ragbi se i danas u Engleskoj zvanično zove rugby football. Na Olimpijskim igrama 1908. godine u Londonu ragbi se našao na repertoaru kao disciplina u okviru “pravog” fudbala, onog koji mi zovemo fudbalom, a Amerikanci ga zovu “soker” (soccer). A to zašto ga zovu soker, zapravo nema veze sa američkim poslovičnim običajem da moraju sve da preimenuju, prilagode sebi, komercijalizuju i istisnu mu – tome nečemu, a u ovom slučaju fudbalu – dušu, i onda naprave svoju nakaradnu verziju – toga nečega, a u ovom slučaju bi to bio američki fudbal (NFL).

Zapravo koreni svih ovih terminoloških zabuna (zašto se američki fudbal zove fudbal, a pravi fudbal “soker” i slične) – posebno pojačane činjenicom da postoje kanadski fudbal koji je sličan američkom, pa onda australijski i galski (gejlik), jedan se igra, logično u Australiji, drugi u Irskoj – koji su u nekoj meri mešavina ragbija i “šokira” sa elementima nekih drugih sportova – i svi ti sportovi su danas u svojim ograničenim geografskim prostorima zapravo veoma popularni (da mogu da “napune” stadione kapaciteta po osamdeset, devedeset ili sto hiljada gledalaca) – dakle, koreni svih tih fudbalskih podela potiču iz engleskih škola iz 18, a posebno 19. veka.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price