Sport

Ralf Rangnick, genije bez priznanja, ideolog bez pratilaca

Gdje je greška? Zašto Rangnick nije istovremeno i jedan od najboljih trenera na svijetu? Zašto je njegov mandat u Manchester Unitedu trajao samo šest mjeseci?

/ Ilustracija VP / Profimedia
dec 26 2023, 05:00

Podeli

Kada je Josip došao u Betlehem na popis stanovništva po naredbi rimskog cara Augusta, pastiri koji su bili okupljeni oko svojih stada nisu bili svjesni da su prisustvovali događaju koji će postati ishodište od kojeg se broje godine u cijeloj zapadnoj civilizaciji. Isto tako, stanovnici Medine nisu bili svjesni da će preseljenje Muhameda u njihov grad značiti početnu točku od koje će arapski svijet brojiti godine. Za jedne i druge je to bio neobičan događaj, ali nakon njega se ništa bitno nije promijenilo. Nastavili su živjeti svojim standardnim životima.

Na kraju krajeva, i jedan i drugi događaj su svoju punu važnost dobili tek puno kasnije. Kršćanstvo je u 300 godina prošlo put od zabranjene religije čiji su se članovi progonili do državne religije Rimskog carstva. Da Isusovo rođenje postane ishodište kalendara bilo je potrebno još toliko. Jednostavno, takvi epohalni događaji se mogu odrediti samo retrospektivno, nakon proteka vremena i shvaćanja važnosti svega što je poteklo iz tog jednog događaja.

Otprilike se ista stvar dogodila s njemačkim nogometom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price