Zeman i njegova druga najveća ljubav - cigara
Sport

Rađanje genija fudbalske slobode u bekstvu od sovjetskih tenkova

Kako je Zdeněk Zeman iskoristio Praško proljeće da počne novi život - život fudbalskog genija

Zeman i njegova druga najveća ljubav - cigara Zeman i njegova druga najveća ljubav – cigareta / MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Profimedia
avg 25 2023, 13:26

Podeli

Kada je sredinom veljače 2022. eskalirao rat u Ukrajini, procjene zapadnih vojnih analitičara su govorile da ruske snage u sukob ulaze s 3500 borbeno spremnih tenkova.

Za usporedbu, u samo u jednoj noći između s 20. na 21. kolovoza 1968. u Čehoslovačku je ušlo više od pet tisuća tenkova, a nakon što su sovjetski specijalci zauzeli praški aerodrom i osigurali uvjete za uspostavljanje zračnog mosta, transportni avioni su u sam Prag u narednim danima dopremili još preko 850 tenkova. Kada su se stvari donekle smirile nakon gušenja Praškog proljeća, zaustavljanja demokratskih i ekonomskih promjena te instalacije Gustáva Husáka na čelo države, na čehoslovačkom teritoriju je bilo stacionirano preko deset tisuća sovjetskih, bugarskih, poljskih i mađarskih tenkova.

Sve to je ilustracija pomoću koje možemo shvatiti stanje u Pragu krajem ljeta 1968. godine. U Ukrajini se trenutno vodi rat čije razmjere koliko-toliko možemo pojmiti, a Leonid Brežnjev je na Čehoslovačku krenuo s tri puta više tenkova nego je to napravio Vladimir Putin u pokušaju zauzimanja Ukrajine. Kada je George W. Bush 2003. poveo invaziju na Irak, doktrina ratovanja se već debelo promijenila, ali Amerikanci su u jeku svoje invazije imali oko manje od dvije tisuće tenkova na iračkom tlu. Sada usporedite to s deset tisuća tenkova u Čehoslovačkoj i preko pola milijuna vojnika. Jednostavno, dimenzije vojne operacije koju je SSSR izveo u Čehoslovačkoj su bile nezamislive.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price