Lebron Džejms
Sport

Poslednji dragulj u kruni

Kako je draftovanje Bronija Džejmsa zaokružilo sve Lebronove uspehe, ali i niske strasti za više od 20 godina karijere

Lebron Džejms Broni i Bron / Playstation / Planet / Profimedia
jul 04 2024, 05:00

Podeli

NBA draft je noć koja nam uglavnom donosi uzbuđenje. Intrige i rasprave krenu već godinama unapred – posvećeno osoblje klubova, a uz njih i „slobodni strelci“ koji se nazivaju draft ekspertima, formiraju procene nailazeće klase dobrano na vreme. Kako odmiču meseci, tako se izveštaji skauta i kristališu. Ovaj ne zna za tri, ovaj ima odlične fizikalije, ovaj je sjajan šuter ali može li da odbrani nekoga… Ukratko, NBA draft je uvek pun iznenađenja – često imamo „sigurice“ u prvih nekoliko pikova, ali kad promaknu ti glavni talenti, ostatak može doneti sve i svašta.

Pogotovo je interesantno kad draft prođe prvi krug i zađe u „mutne vode“ skautinga, u drugu rundu. E, tu već nastupa ozbiljna „daj šta daš“ akcija, u kojoj ekipe pokušavaju da nađu novog Jokića, neki novi talenat koji uprkos blagodetima moderne tehnologije ipak nije dovoljno temeljno iskautiran i koji će možda učiniti svoj klub slavnim negde u budućnosti. Druga runda drafta je doslovce košarkaška močvara u kojoj samo najhrabriji i najpromućurniji uspeju da nađu nešto za sebe. Konzervativna procena „iz ruke“ je da barem 80 ili 85 odsto ovih momaka ne vidi NBA – ili su doživotno bave G-ligom, ili nastave u Evropi, ili napuste košarku. Ukratko, u drugoj rundi NBA drafta ne postoji sigurica.

Osim ove godine. Ove godine postojala je stavka na NBA draftu koja je bila sigurnija i od smrti i od poreza. A to je da će Broni Džejms biti biran od strane Los Anđeles Lejkersa, i da će svoju debitantsku sezonu provesti kod tate u naručju. Tim potezom, mladi će Broni postati poslednji dragulj u kruni kralja Lebrona Džejmsa, doslovce jedino što mu je falilo pre odlaska u igračku penziju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price