Pet i Nikola
Sport

Nikola Jović na Spolstrinoj raskrsnici

Od grada koji nam je dao Garija Linekera, do grada koji je NBA ligi dao drugačiju košarkašku kulturu – ovo je šekspirovska sezona za mladog igrača Majamija

Pet i Nikola Pet i Nikola / Susan Stocker / South Florida / Zuma Press / Profimedia
okt 24 2023, 05:00

Podeli

Pre jedno desetak godina, sedeo sam na Vračaru sa jednim bivšim reprezentativcem Jugoslavije (i ove i one) u košarci i pričao o svačemu vezanom za taj sport. Kad smo se dotakli NBA lige, u kojoj je on i sam kratko boravio i o kojoj je uvek pričao biranim rečima, pitao sam ga, šta misliš o tome što sad imamo samo dva igrača u Americi (u to vreme su to bili Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić). Čovek me je kratko pogledao i u dahu rekao – „imamo tačno onoliko koliko trenutno zaslužujemo“.

Usledila je jedna klasična „ćutimo, gledamo u pod“ situacija. Srbija, košarkaška velesila, tih je godina bila tek na početku svoje moderne tranzicije (nazovimo je „Đorđevićevom revolucijom“) i u tom trenutku, mi još nismo dostojno reprezentovani u najjačoj ligi sveta. Stvari će se naravno ubrzo ispraviti, ali dok se ovaj razgovor iz prvog pasusa odvija, Nikola Jokić je i dalje simpatični bucko iz Mege, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica uveseljavaju mnogoljudno navijačko telo Fenerbahčea, Boban Marjanović vrti beskrajne pik-en-rolove sa Markusom Vilijamsom, a Miloš Teodosić još uvek vreba svoju prvu Evroligu dok uživa u čarima ruske prestonice. I mi smo doslovce bili spali na dva slova.

Srbija je u toku svoje duge košarkaške istorije u ligu američkih profesionalaca izvezla tačno trideset košarkaša (trideset i dvojicu ako ovde uračunamo i Radeta Zagorca, koji nema zvaničan nastup i samim time nije deo nikakve statistike, i Vasu Micića, koji tek treba da se „upiše“), što je dovoljno za drugo mesto na evropskoj rang-listi (iza Francuske) i četvrto na opštoj (Kanada i Australija su prvo i treće). Otkako je globalizacija igre uzela maha početkom devedesetih, svake smo sezone mogli da pratimo „nekog našeg“, i svaki je novajlija uvek privlačio pažnju. I zato svaki početak NBA sezone sa sobom nosi jedan drag ritual, kada svi mi kojima je stalo do toga otvore ESPN, izbistre rostere i prebroje koliko to momaka ima priliku da zavredi minute među najboljima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price