Wemby
Sport

Jednorog ili vanzemaljac? Svejedno, Wembanyama je budućnost košarke

Towns i Jokić nemaju njegovu brzinu i defenzivni potencijal. Brži je od Embiida. Bolji je šuter od Giannisa. Dominantniji je scorer od Porziņģisa

Wemby Wemby / Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia
jul 08 2023, 13:31

Podeli

Zvali su ih jednorozima. Taj termin – unicorns – savršeno opisuje promjenu košarkaške paradigme u posljednjih sedam-osam godina, ali i evoluciju visokih igrača, mahom centara. Bilo je i ranije kroz prošlost specijalnih visokih koje će povijest zapamtiti kao jedne od najvećih ikada, ali promjena pravila praćena snažnim uplivom analitike u košarku, i posebno NBA, učinili su da nekadašnji visoki sa svojim vještinama i stilom igre danas izgledaju kao muzejski primjerci.

Postojanje jednoroga kao mitskih bića, jasno, nikada nije dokazano. Priče i legende o čudotvornosti i ljekovitosti njihovog roga kao i zamišljeni prototip unicorna – bijelo krzno, elegantan izgled, lakoća pokreta i bijeli rog iznad očiju – učinili su ih ljudskoj mašti dohvatljivima već tri tisućljeća.

Košarkaški jednorozi pojavili su se kao odgovor zahtjevima moderne košarke. Karl-Anthony Towns, Joel Embiid, Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Kristaps Porziņģis i drugi, nova su generacija visokih igrača koji mogu miksati vještine koje su ranije, osim u slučaju par igrača, uglavnom bile nezamislive: šut za tri, razigravanje, kontrola lopte, istrčavanje na šut iz bloka, kreiranje iz pick and rolla i ostalo. Mašta je kod košarkaških fanova postala stvarnost. Njihove vještine njihov su rog, čudotvoran i ljekovit za svaki tip obrane. Unicorni stvarno postoje. Samo, fora je kod mitskih bića njihova tajanstvenost i nedostupnost a jednoroga je danas sve više jer se visoke igrače naprosto pravi da mogu igrati modernu košarku sa svim pripadajućim skillovima. Postali su mainstream, da tako kažemo.

Što je sljedeće u evoluciji na visokim pozicijama nakon jednoroga? Jesmo spremni možda za… aliene?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price