Wemby
Sport

Jednorog ili vanzemaljac? Svejedno, Wembanyama je budućnost košarke

Towns i Jokić nemaju njegovu brzinu i defenzivni potencijal. Brži je od Embiida. Bolji je šuter od Giannisa. Dominantniji je scorer od Porziņģisa

Wemby Wemby / Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia
jul 08 2023, 13:31

Podeli

Zvali su ih jednorozima. Taj termin – unicorns – savršeno opisuje promjenu košarkaške paradigme u posljednjih sedam-osam godina, ali i evoluciju visokih igrača, mahom centara. Bilo je i ranije kroz prošlost specijalnih visokih koje će povijest zapamtiti kao jedne od najvećih ikada, ali promjena pravila praćena snažnim uplivom analitike u košarku, i posebno NBA, učinili su da nekadašnji visoki sa svojim vještinama i stilom igre danas izgledaju kao muzejski primjerci.

Postojanje jednoroga kao mitskih bića, jasno, nikada nije dokazano. Priče i legende o čudotvornosti i ljekovitosti njihovog roga kao i zamišljeni prototip unicorna – bijelo krzno, elegantan izgled, lakoća pokreta i bijeli rog iznad očiju – učinili su ih ljudskoj mašti dohvatljivima već tri tisućljeća.

Košarkaški jednorozi pojavili su se kao odgovor zahtjevima moderne košarke. Karl-Anthony Towns, Joel Embiid, Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo, Kristaps Porziņģis i drugi, nova su generacija visokih igrača koji mogu miksati vještine koje su ranije, osim u slučaju par igrača, uglavnom bile nezamislive: šut za tri, razigravanje, kontrola lopte, istrčavanje na šut iz bloka, kreiranje iz pick and rolla i ostalo. Mašta je kod košarkaških fanova postala stvarnost. Njihove vještine njihov su rog, čudotvoran i ljekovit za svaki tip obrane. Unicorni stvarno postoje. Samo, fora je kod mitskih bića njihova tajanstvenost i nedostupnost a jednoroga je danas sve više jer se visoke igrače naprosto pravi da mogu igrati modernu košarku sa svim pripadajućim skillovima. Postali su mainstream, da tako kažemo.

Što je sljedeće u evoluciji na visokim pozicijama nakon jednoroga? Jesmo spremni možda za… aliene?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price