Sport

Neke NBA franšize prosto nisu predodređene za uspeh (dok se ne pojavi Džoker)

Nagetsi su decenije proveli čekajući da ih neko povede ka obećanoj zemlji. Naravno, uz mnogo „lažnih proroka" usput. Ovo je priča o njima

Ilustracija VP/Profimedia
jun 17 2023, 05:00

Podeli

Pitajte navijače Denver Nagetsa koji im je omiljeni datum u godini, i oni će vam bez previše dvoumljenja reći 15. decembar. Ili, samo će vam prošaptati „JOKMAS”, i ostaviti vas da zbunjeni razmišljate šta to dovraga znači.

„Jokmas” je nakon ove prve titule Nagetsa postao nešto poznatiji termin u širim okvirima, ali opet, red je pojasniti šta se zbilo te decembarske večeri 2016. Denver je počeo sezonu sa neimpresivnih 9-16, i trener Majk Meloun je, po sopstvenom priznanju, gubio živce razmišljajući kako da promeni stagnantnu situaciju. Prelomio je na poziciji centra – Jusuf Nurkić, dotadašnji starter, poslat je na klupu, a u petorku je uglavljen mladi srpski reprezentativac Nikola Jokić. Nagetsi su pobedili u toj utakmici, i ostalo je, kako to Amerikanci vole da kažu, istorija. 

Istorija ove relativno mlade sportske franšize iz glavnog grada savezne države Kolorado, međutim, nije oduvek bila tako sjajna kao od tog sudbonosnog datuma. Štaviše, prođemo li kroz košarkaške arhive bivšeg ABA-ligaša (heh), videćemo da je “grumenje” provelo godine… ne godine, decenije, čekajući da ih neko povede ka obećanoj zemlji. Naravno, uz mnogo „lažnih proroka” usput, koji nisu doneli željene trofeje, ali su barem povremeno stigli da malo zatalasaju ligom i skrenu pažnju nacionalnih medija na sebe. 

I ovo je priča o njima.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price