Sport

Autsajder koji je voleo autsajdere

Šta zaista mogu Malone, Jokić i Nuggetsi. I šta je to što trenera Denvera razlikuje od drugih?

Nikola Jokić i Mike Malone / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
jun 01 2023, 08:48

Podeli

Tko zna kako bi izgledale prošlost i sadašnjost Miami Heata da se stari lisac Pat Riley te 2010. pokolebao i na sugestiju LeBrona Jamesa otpustio Erika Spoelstru. Međutim, Riley je jako dobro poznavao svog bivšeg asistenta i za što je sposoban, bez obzira što je Spo dotad imao tek dvije godine iskustva samostalnog vođenja momčadi a u ruke je upravo dobio Jamesa, Dwyanea Wadea, Chrisa Bosha i imperativ ne jedne nego više titula. Spoelstra je ostao, a rezultati Rileyjeve odluke da stane iza svog čovjeka su: 6 NBA finala i (zasad) dvije titule i u 15 godina vođenja Heata 59 posto pobjeda u regularnoj sezoni i 60 posto u playoffu.

Tko zna kako bi izgledala sadašnjost Denver Nuggetsa da je uprava servirala otkaz Mikeu Maloneu u jednoj od nekoliko situacija kada bi takav potez bio lako obranjiv ili opravdan. Možemo početi od poraza u produžetku od Minnesote 2018. u zadnjoj utakmici sezone koja je odlučivala koja od te dvije momčadi ide u doigravanje. Možemo nastaviti s porazom od Portlanda u sedmoj utakmici 2019. Malone je mogao lako isprazniti ured i 2021. kad je Denver pometen od Sunsa i 2022. kada su ih Warriorsi izbacili s 4:1.

Praktički je nezamislivo da Malone usprkos ovim neuspjesima ili bolnim porazima nije bio na vrućoj stolici i nigdje se u medijima nije ozbiljnije spominjalo da Denver traži zamjenu. Uprava je na čelu s tadašnjim generalnim menadžerom Timom Connellyjem čuvala leđa Maloneu i učinila ga, nakon Georgea Karla i Douga Moea, tek trećim trenerom u povijesti Nuggetsa koji je došao do 400 pobjeda. Malone se ne može kao Spoelstra pohvaliti nakitom, ali prvo finale je upravo tu, te u 8 godina kao trener Denvera ima respektabilnih 57 posto pobjeda u regularnoj sezoni i 52 posto u playoffu.

Malonea put do trenerske besmrtnosti i upisivanja imena i prezimena zlatnim slovima u NBA almanahe vodi preko Erika Spoelstre, najtežeg protivnika dosad. Tko zna kako će budućnost obiju franšiza izgledati za dva tjedna, ali možemo se kladiti da će se jednoj trenerski kontinuitet isplatiti

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price