Sport

Hoće li neko na padel?

Do pre nekoliko godina padel je bio tek egzotični hobi za koji su čuli penzionisani teniseri i posetioci prestižnih hotela. Ovog leta se i u Beogradu traži termin više

/ Photo by Manuel Pappacena on Unsplash
avg 21 2023, 05:00

Podeli

Da li ste čuli za padel? Na prvi pogled to je sport koji podseća na japijevski skvoš ili hipsterski badminton. Ali on to ipak nije… Najsličniji je tenisu, ali (još uvek) nećete videti čudne, rupičaste rekete u televizijskom prajmtajmu. Pa u čemu je onda trik, na koju udicu je ova disciplina upecala najplaćenije sportiste, trendsetere ali i neumorne rekreativce?

Do pre nekoliko godina padel je u većini evropskih zemalja bio tek egzotični hobi za koji su čuli penzionisani teniseri i posetioci prestižnih hotela. Sada je situacija sasvim drugačija, pa se ovog leta i u Beogradu za padel traži termin više. Ništa drugačije nije ni u belom svetu – padelmaniji nisu odoleli ni Klop, Toti, Bekam, Đoković, Ibrahimović, Mesi… Ne trudite se da zapamtite, spisak je svakim danom sve duži. Nezvanično, sve je počelo u potpalublju. Istorija beleži da se u podrumima engleskih brodova sa mnogo strasti igrao “sport” u kojem je poskakivanje loptice po zidovima, iz očiglednih razloga, bilo neophodno. Mornarska preteča padela potvrdila je da igra na mantinelu čak i bez stola i štapova može biti zabavna.

U savremenom obliku padel je sasvim slučajno osmislio prebogati Meksikanac Enrike Konkuera, vizionar koji izvesno nije ni sanjao da će neobična igra s vremenom postati omiljena aktivnost džet-seta. A upravo to se, korak po korak, i desilo, pa sada padel smelo nišani čak i mesto na spisku olimpijskih sportova. Ali o tome nešto kasnije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price