Biznis business week Sport

Golfersko pomirenje: Rupa koja je progutala “ideale”

Bugarska poslovica veli: kad imaš problem i ne možeš da go rešiš so pari, ti go reši sa mnogo pari

/ Yuliyan Velchev / Stock Budget / Profimedia
mar 04 2024, 04:30

Podeli

Golf je tradicionalan sport sa jednostavnim ciljem. Ubaci loptu u rupu iz najmanje pokušaja. Uprkos prostom principu, knjiga pravila u golfu je jedna od najkompleksnijih u svim sportovima. Tako je i sa organizacijom samih takmičenja – postoji pregršt turova/liga gde se profesionalci takmiče. Jedan od glavnih je PGA Tour (Professional Golf Association Tour) koji upravlja glavnim turnirima u SAD. Novac koji se okreće u golfu kao sportu se broji desetinama milijardi tako da su interesi odavno definisani.

Zbrku je pre dve godine izazvala Saudijska Arabija. Nacionalni investicioni fond ove zemlje ulaže u sport širom sveta pa su odlučili da naprave još jednu golf ligu – LIV. Sa dve milijarde dolara obezbeđenih za organizaciju i takmičenje uneli su nemir u tradicionalni golf svet. Prvi turnir je odigran u junu prošle godine i od tada se svet golfa podelio na one koji podržavaju novu ligu i oni koji preziru ovaj potez bliskoistočne kraljevine.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price