Biznis business week Sport

Golfersko pomirenje: Rupa koja je progutala “ideale”

Bugarska poslovica veli: kad imaš problem i ne možeš da go rešiš so pari, ti go reši sa mnogo pari

/ Yuliyan Velchev / Stock Budget / Profimedia
mar 04 2024, 04:30

Podeli

Golf je tradicionalan sport sa jednostavnim ciljem. Ubaci loptu u rupu iz najmanje pokušaja. Uprkos prostom principu, knjiga pravila u golfu je jedna od najkompleksnijih u svim sportovima. Tako je i sa organizacijom samih takmičenja – postoji pregršt turova/liga gde se profesionalci takmiče. Jedan od glavnih je PGA Tour (Professional Golf Association Tour) koji upravlja glavnim turnirima u SAD. Novac koji se okreće u golfu kao sportu se broji desetinama milijardi tako da su interesi odavno definisani.

Zbrku je pre dve godine izazvala Saudijska Arabija. Nacionalni investicioni fond ove zemlje ulaže u sport širom sveta pa su odlučili da naprave još jednu golf ligu – LIV. Sa dve milijarde dolara obezbeđenih za organizaciju i takmičenje uneli su nemir u tradicionalni golf svet. Prvi turnir je odigran u junu prošle godine i od tada se svet golfa podelio na one koji podržavaju novu ligu i oni koji preziru ovaj potez bliskoistočne kraljevine.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price