MUTD
Sport

Fudbal ponedjeljkom: Iznad Manchestera zora sviće, dobrodoš’o predsjedniče

Kad se nešto dogodi četvrti put zaredom to je već tradicija... Fudbal ponedjeljkom se događa

MUTD SJR ispred Old Traforda / Peter Byrne / PA Images / Profimedia
dec 25 2023, 04:49

Podeli

Arsenal će (prvi) Božić opet dočekati na vrhu prvenstvene tabele u Engleskoj. Naučili ste već da moderni fudbal voli tople ljudske priče, voli izmisliti dobre narative, a do prije nekoliko godina aktuelan je bio onaj da tabela na Božić (skoro) po pravilu određuje prvaka.

Nije, naravno, tu ništa bilo faktualno pogrešno, obzirom da je od 2004/05, kada je Chelsea sedmicu prije kraja godine bio na vrhu i sezonu završio kao prvak, pa sve do 2017/18 to stvarno bilo skoro pa pravilo. U 14 godina samo tri puta su ekipe ispuštale titulu u drugoj polovini sezone; Arsenal je 2007/08 završio tek treći, godinu kasnije Liverpool je bio drugi, a onda to isto ponovio 2013/14. Međutim, činjenica je i to da je u prvih 12 sezona od osnivanja modernog Premiershipa, prvoplasirani za Božić prvakom bio tek tri puta.

To što je i u posljednjih pet sezona, uključujući prošlu u kojoj je baš Arsenal ispustio prednost u odnosu na Manchester City, ista ekipa bila prva na Božić i nakon zadnjeg kola, u potpunosti je u drugi plan gurnulo taj donedavno jako popularni narativ, iako smo ovog prazničnog i fudbalom tradicionalno osiromašenog vikenda gledali derbi dvije prvoplasirane ekipe engleske lige.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price