Sport

Dva kontinenta, dva sveta

Još jedan pogled na AFCON i Azijski kup, dva turnira koja su se okončala pobedama domaćina

/ AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
feb 14 2024, 11:17

Podeli

Šampionati dva najveća kontinenta, po površini, a sada i populaciji, igrani su u januaru i februaru simultano. Oba su obeležili dramatični preokreti, golovi u nadoknadama, rana ispadanja favorita, neočekivani timovi makar u polufinalu i – trofeji za domaćine, Obalu Slonovače i Katar.

Afrički kup nacija (AFCON) privukao je očekivano veću pažnju, zbog neuporedivo veće koncentracije elitnih igrača. Takođe očekivano, AFCON je ponudio mnogo jednostavniji fudbal, sa mnogo vidljivo nezainteresovanih zvučnih timova, i redosled kriterijuma koji je određivao pobednika je, kao i obično, bio: prvo oni koji su više hteli, zatim oni koji imaju bolje igrače. Kliše do klišea, baš kao i AFCON.

Predigra za oba turnira bilo je masovno nezadovoljstvo klubova, uglavnom evropskih, čiji igrači su usred sezone odvedeni na mesec dana na drugi kontinent. Afrikanci su pre nekoliko godina prihvatili da termin turnira sa januara premeste na jun, kada se igra u Evropi i Južnoj Americi (u Severnoj je u julu), ali je ovo već drugi uzastopni turnir u kojem se od pomeranja odustalo.

Problem je realan za obe strane. U postojećem kalendaru sezona se četiri puta prekida (septembar, oktobra, novembar, mart) za mečeve reprezetnacija, i dodavanje još jednog produženog termina nije opcija. Sve dok FIFA ne prihvati realnost i reprezentacijama posveti januar i jun, a klubovima sve ostalo, Evropljani će se s pravom žaliti.

Pravo imaju i Afrikanci. Klima na njihovom kontinentu znatno je drugačija od naše, a kada je kišna sezona, apsolutno je nemoguće igrati fudbal. Januar je u startu izabran jer je jedini mesec tokom kojeg nigde na celom kontinentu nije kišna sezona. Na to je nemoguće uticati i logično je da se AFCON igra u tom terminu. Gotovo čitava Azija je na severnoj polulopti, a zbog klime u njenoj južnoj polovini (gde je smešteno preko tri četvrtine država) takođe je logično da se turniri organizuju zimi, a ne usred leta po kiši ili na 40+stepeni.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price