Edin Džeko
Sport

Dijamant ne može biti gubitnik

Pogotovo ne kada promašuje, kada gubi utakmice, kada pored trofeja prolazi sa srebrenom medaljom oko vrata. Jer sve je to dio života

Edin Džeko Edin Džeko / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
mar 22 2024, 05:00

Podeli

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživela je težak poraz u baražu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo što se ovog leta igra u Nemačkoj. Ne težak kakvi su mnogi porazi BiH znali da budu u poslednje vreme – težak jer su 85 minuta bili bolji protivnik i na kraju su poraženi od Ukrajine. Igrači su u suzama dočekali kraj utakmice, a mi vas podsećamo na tekst Saše Ibrulja o kapitenu reprezentacije BiH, originalno objavljen u junu 2023. godine. O životu i porazima i onima koji u njima ne mogu biti gubitnici…

Razlika između pobjednika i poraženih u fudbalu, odnosno u finalu bilo kojeg sportskog takmičenja, najjednostavnija je moguća i najprepoznatljivija moguća. Toliko da ju je nemoguće na bilo koji način dovesti u pitanje. Prosto, oni koji između prvog i posljednjeg sudijskog zvižduka zabiju više golova od onih koji su, je li, zabili manje, oni će, bez obzira na sve bezbrojne faktore koji ih okružuju, uvijek biti ti koji su pobjednici. Jednostavno da jednostavnije ne može.

Ali baš u finalu, pogotovo ovih najvažnijih takmičenja, ta je razlika najjednostavnija i najbolnija za njegove sudionike. I ona duga šetnja po srebrenu medalju, onaj posljednji prolazak i uvijek savršeno uslikani tužni pogled na ogromni pehar, i odsjaj reflektora na njemu dok ga protivnički kapiten diže visoko u zrak, kao da su namjerno i pozorno isplanirana užasno bolna podsjećanja na to koliko si blizu stigao i koliko si u isto vrijeme daleko ostao od njega. Ali na kraju dana, sve je to sasvim normalan, prirodan ljudski osjećaj, jer neko na kraju uvijek mora pobijediti, ili jedni ili drugi, ili mi ili oni, jer to je čitava esencija ne samo sporta, nego i života. Jer života nema bez pobjeda, tako ga nema ni bez poraza.

Problem modernog fudbala – ili ako već hoćete, modernog načina života – odnosno ovoga svijeta u kojemu su čak i od pobjednika mnogo važniji lajkovi, klikovi, komentari i tvitovi, jeste to što je dozvolio da ta njegova jednostavnost s vremenom zamuti sliku i gotovo potpuno istisne realnost. I što je, s vremenom, dozvolio da su u njegovom ogromnom i šarolikom okruženju spoje dva nespojiva pojma. Poraženi i gubitnik. Jer, fudbal zapravo nikada nije samo to ko je dao više ili manje golova. Fudbal nikada nije jednostavan. A poraženi nikada nije gubitnik.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price