Sport

Da li je ovo najzad “ta” sezona?

Za Mančester siti, Premijer ligu, finansijski fer-plej i budućnost fudbala

Baner sa porukom Premijer ligi iznad stadiona Etihad, 25. novembra 2023. organizovali su navijači Evertona. Klub sa Gudisona kažnjen je prošle sezone oduzimanjem bodova. Siti nije / Darren Staples / AFP / Profimedia
sep 17 2024, 20:12

Podeli

Tekst Athletica/Njujork tajmsa za Velike priče priredio je Ognjen Terzin


Nova sezona Premijer lige mogla bi da bude ona koja će promeniti sve, a mogla bi da bude i ona koja neće promeniti ama baš ništa.

Čelni ljudi aktuelnog prvaka najjačeg fudbalskog prvenstva na svetu, Mančester sitija, u septembru će biti saslušani povodom čak 115 optužbi zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Iako je izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters pre nekoliko dana izjavio da organizatori takmičenja “imaju prilično dobar radni odnos sa Sitijem”, tih njegovih reči ne treba se držati kao pijan plota, jer deluje da su one samo veo učtivosti i formalnosti kojim pokušava da se prikrije sve veća toksičnost i neskladnost premijerligaškog ekosistema.

Novinari Njujork tajmsa razgovarali su ovog leta s velikim brojem rukovodilaca i vlasnika engelskih klubova (svi su oni, naravno, želeli da ostanu anonimni), i većina je već izgubila svaku nadu da bi iz višegodišnje istrage Sitijevog finansijskog poslovanja moglo da se izrodi išta dobro. Štaviše, neki od njih se, piše NYT, čak i plaše da bi čitava saga mogla da se okonča finansijskom “nagodbom”, a ne kaznom.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price