Kako veštačka inteligencija zamišlja koncept električnih automobila u budućnosti
Kako veštačka inteligencija zamišlja koncept električnih automobila u budućnosti Kako veštačka inteligencija zamišlja koncept električnih automobila u budućnosti / AI/Velike priče

Budućnost automobila – lice i naličje elektrifikacije

Izazovi za industriju električnih vozila postaju sve veći - bilo da živite u Minhenu, Detroitu ili Kragujevcu

okt 11 2023, 11:22

Podeli

Dok se onaj manji, bogatiji deo sveta okreće elektrifikaciji, a motor sa unutrašnjim sagorevanjem polako ali sigurno prelazi u defanzivu, množe se pitanja na koja čak ni sede glave nemaju odgovor. Put do spasenja planete ili agenda zelenih, elektrifikacija uprkos recesiji sve glasnije kuca na vrata… Ima li nekoga kod kuće u krizom pogođenoj Evropi i kakva je situacija na tržištima širom sveta?

Da li ste znali da je prvi električni automobil nastao pre gotovo dva veka? Još veće iznenađenje za mnoge predstavlja i podatak da je prvi ozbiljniji projekat razvio glavom i brkovima Ferdinand Porsche – čovek koji je započeo trend sportskih i ne preterano ekonomičnih automobila. Okolnosti se menjaju, pa danas živimo u vremenu kada se potrošnja automobila (ponovo) meri kilovatima po satu, a ne u litrima – čak i ako odaberete pojedine modele kuće Porsche.

Održiva, digitalna, električna, ekološka vožnja… Čini se da su preko noći poprilino iritantni marketinški slogani zamenili poznati šarm pravih automobila, istih onih kojima smo kao mali gledali u „cajgere“. Performanse su postale tabu tema, zvuk motora prošlost dok je dizajn u potpunosti podređen nižoj potrošnji. Nezadovoljstvo petrolhed zajednice je teško sakriti, pa novo doba automobilske industrije nije svačija šoljica čaja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price