Pronađeno u prevodu Sport

Arogantni Alonso i tatin sin u Aston Martinu

Novac može mnogo toga da vam kupi u Formuli 1. Ali ne sve

/ Hasan Bratic / Sipa Press / Profimedia
nov 10 2023, 13:30

Podeli

Tekst iz magazina Der Spiegel za Velike priče priredila Marina Zdravković

***

Njegovi beli zubi i osmeh upadljivi su koliko i trofej koji nosi u rukama. Fernando Alonso na pobedničkom podijumu stajao je ponosno, ali stisnutih pesnica. Ovaj Španac, vozač Formule 1, u Holandiji je odvezao svoj tim Aston Martin do druge pozicije. Malo pre početka same trke obratio se svojoj ekipi: „Uskoro ćemo pobediti u trci.”

Nakon pobede usledila je konferencija za novinare. Čekajući Maksa Ferstapena, Alonso je stajao sa strane, bez imalo euforije.

Ponašanje i gestikulacija su bitni i govore mnogo onoga neizgovorenog u svakom sportu, a naročito u moto-sportovima. Alonso, svetski šampion 2005. i 2006. godine, odbija da izgubi svoj „kul” status samo jer je završio na drugoj poziciji. On želi više od toga.

Alonso je ovde u misiji. Angažovan je zbog svoje brzine, osećaja da proceni trku i iskustva koje ima – sa ciljem da izvuče tim Aston Martina iz osrednjosti i dovede ga do pobeda u Gran priju i svetske titule. Sve to je plan kanadskog milijardera Lorensa Strola. Veoma hrabar potez jer su tri tima – Mercedes, Red bul i Ferari – pobedili na više od 90 odsto svih trka Formule 1 još od 2010. godine.

Neko poput Strola – koji je svoje bogatstvo i uspeh sticao kroz razne brendove kao što su Ralph Lauren, Tommy Hilfiger i Michael Kors – ne kupuje tim Formule 1da bi njegov auto ostao neprimećen negde po sredini liste. Strol želi da pobedi. Po svaku cenu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price