Spasilac
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Zašto stalno spasavate druge?

Kako biti svoj beli vitez ili kako da spasete sebe od spasavanja drugih

Spasilac Sindrom belog viteza koristi se u psihoterapiji da opiše ljude koji u svom okruženju nose ulogu brižnog spasioca, nekog na kog se uvek može osloniti / Ilustracija Velike priče
dec 17 2023, 05:00

Podeli

Rekao mi je da je ‘polupan’, da se teško oporavlja od razvoda, da nije spreman za vezu. Videla sam i da previše pije i izlazi, i da nema baš punu kontrolu nad svojim životom. Izgledao je izmoreno i premršavo, a ja sam shvatila da samo želim da mu kuvam, da ga zbrinem i izlečim, i da nastavimo dalje kao jedno.

Na početku je delovala racionalno, kao žena koja stoji čvrsto na zemlji. Onda je postala preemotivna, prezahtevna. Mislio sam, okej, ipak je samo žena. Nisam se bunio, nisam ništa za sebe tražio. Kupio sam joj svaku stvar koju je spomenula da želi ili koju sam video da je pretraživala na internetu. Ostavila me je, rekla da sam zatvoren, a ja sam samo hteo da me ponekad ostavi na miru…

Ovako bi beli vitezovi i viteškinje opisali početak ili kraj svojih ljubavnih priča kad bi pričali iskreno, ili kad bi imali uvid u obrasce u svom ponašanju. Umesto toga oni će reći nešto tipa: ”Povezali smo se na posebnom nivou, naravno da ima neke nedostatke ali prolazi kroz težak period. Sve je to ljudski i naravno da moram da mu se nađem” ili ”Bila je nezahvalna, sve sam joj dao, na sve pristao, a ona tako…” I okolina tim argumentima neće moći da nađe zamerku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price