Odbijanje
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Zašto nas odbijanje fizički boli?

Kada iskusimo odbacivanje od osobe koja nam se sviđa, naše telo reaguje kao da nas je neko fizički udario

Odbijanje Fizičke povrede lako zaboravljamo, ali emotivne dugo pamtimo i sa lakoćom osetimo u telu onda kada ih ponovo prizovemo u sećanje
нов 03 2023, 05:00

Podeli

“Kako da popraviš to što mi nisi privlačan?”, rekla je Mira Džonatanu u seriji “Scene iz bračnog života” koja predstavlja rimejk švedske istoimene serije čiji je režiser bio Ingmar Bergman.

Nakon što je izašla prva epizoda ove serije u kojoj smo gledali Miru kako odbija svaki pokušaj svog supruga da poprave odnos jer se zaljubila u drugog, dobila sam nekoliko telefonskih poziva i poruka u kojima su mi prijatelji i klijenti rekli da su imali fizičke i veoma bolne reakcije na odgledane scene. Podelili su sa mnom da ih je iskustvo odbijanja koje je na tako autentičan i realan način prikazano u prvoj epizodi, snažno dotaklo, potreslo i vratilo u neke slične događaje koje su i sami proživeli. Tada sam uvidela nešto za šta sam kasnije pronašla i naučnu potvrdu – emotivno odbijanje fizički boli, ponekada i dugo nakon što smo ga proživeli. Iako većina nas želi da veruje da vreme leči sve rane, iako su neki od mojih prijatelja i klijenata koji su mi pisali uveliko u srećnim vezama, samo gledanje emotivnog odbacivanja prikazanog u ovoj seriji, ima snagu da nas vrati u ranjivo stanje i podstakne u našem telu fizičke senzacije bola. Zapitala sam se zašto je to tako. Iako mi je jasno da ne postoji algoritam koji će nas u par koraka uputiti u psihološku anatomiju stanja odbačenosti, poželela sam da istražim neke činjenice koje je korisno znati kako bismo se lakše nosili sa ovim bolnim stanjem.

Poštovani, pročitali ste 1 besplatan članak.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price