Psihologija

Šta je to sa Kanjeom Vestom?

Da li je on za osudu ili za idealizovanje? Odgovor je jasan – ni za jedno. Nije svaka genijalna osoba „luda“, niti je svaka osoba sa mentalnim poremećajem genijalna

/ Ilustracija VP / Profimedia
нов 20 2023, 05:00

Podeli

Biografija kultnog engleskog benda Led cepelin prikladno je naslovljena „Kada su divovi hodali zemljom“, jer su u to doba poznati muzičari zaista bili nalik divovima. Od Elvisa, preko Bitlsa, Stounsa i pomenutog Cepelina, Kvina, Majkla Džeksona i Dejvida Bouvija, najpopularniji muzičari su bili prave megazvezde, veći od života, i uživali su ogromnu i trajnu popularnost i uticaj na pop kulturu. Moderno doba je sve to donekle promenilo. Kombinacija hiperprodukcije sadržaja i brzih promena trendova dovela je do toga da imamo mnoštvo kratkih blesaka slave i uspeha, kada neko preko noći postane enormno popularan, ali posle vrlo kratkog vremena ponovo utone u irelevantnost i bude maltene zaboravljen. Ovaj mozaik od velikog broja zvezda koje traju pet minuta i nedostatak „divova“ odgovara fragmentaciji modernog društva. Ipak, u moru prolaznosti se s vremena na vreme pojavi neko ko bude dovoljno interesantan da preživi malo duže i opstane i nakon tog inicijalnog bleska, a još ređi čak i prevaziđu status čisto muzičke zvezde te postanu upečatljive i nezaboravne ličnosti poput velikana iz prošlosti. Možda najbliži tom pojmu velike i trajne zvezde u 21. veku je hip-hop muzičar iz Čikaga Kanje Vest.

U ovom tekstu ću probati da dođem do nekih odgovora na pitanje šta je to što Kanjea čini beskrajno interesantnim karakterom i zbog čega nastavlja da bude inspiracija mladima i održava veliki nivo popularnosti uprkos raznim kontroverzama koje ga prate. Nema sumnje da je preduslov za sve ipak njegov briljantni muzički mozak. Prošle godine je na Netflixu izašao trodelni dokumentarac „Jeen-Yuhs“ (igra rečima koja se izgovara kao „džinijus,“ što je engleska reč za genija), u kome je ubedljivo najveći deo vremena posvećen najranijim delovima njegove karijere i samom početku njegovog uspona. U godinama pred izlazak njegovog prvog albuma, stekao je ime kao jedan od najperspektivnijih mladih producenata koji je od početka imao svoj jasno razvijen identitet i čiji su bitovi bili izuzetno hvaljeni i poštovani u hip-hop industriji.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price