Millennial Therapist Psihologija

Šta je moderna monogamija?

Da, možete da budete samo sa jednom osobom. Ne, to ne mora da znači da ćete želeti da to bude "zauvek"

/ Ilustracija Freepik / Profimedia
maj 30 2024, 05:00

Podeli

Svi smo čuli tu istu staru bajku: dvoje se upoznaju, zaljube, venčaju, dobiju dete (ili dvoje, ili troje) i žive srećno do kraja života. Ovako se opisuje tradicionalna monogamija – jedan partner za ceo život. Međutim, koncept monogamije je evoluirao i pojavila se “moderna monogamija”, koja predstavlja fleksibilniji pristup “ekskluzivnim” partnerstvima.

Moderna monogamija priznaje da neko može da izabere da bude samo sa jednom osobom, ali da to ne mora da znači da će želeti da zauvek bude sa tom osobom. Moderna monogamija znači da ste odabrali da s nekim budete “ekskluzivni”, ali da shvatate da ta veza može biti nestalna ili povremena (mada ne mora da bude).

Ljudi često veruju da je istrajnost jednaka vrednosti i sigurnosti; obično ne želimo da se trudimo oko stvari koje nisu “zauvek” i koje nam ne pružaju (makar iluziju) sigurnosti. Međutim, savremena monogamija dovodi u pitanje ovo verovanje, time što ohrabruje ljude da cene međusobne odnose, ali istovremeno odbacuje ideju da čovek mora da ostane sa istom osobom ceo život. Ovaj pristup znači prihvatanje da se partneri mogu razići, i da neke dve osobe koje to sada jesu možda neće zauvek ostati kompatibilne.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price