Millennial Therapist

Nisu sva prijateljstva večna

Šest razloga zašto više ne želimo da provodimo vreme sa prijateljima

Scena iz serije “Moja genijalna prijateljica”, po romanima Elene Ferante / Fotografija: HBO
apr 30 2024, 05:01

Podeli

Prva kolumna dr Sare Kuburić za Velike priče

***

U društvu smo skloni da naglašavamo značaj romantičnih veza. Da je život igra, romantične veze bi zauzele centralno mesto, dok bi prijateljstva samo poboljšala glavnu radnju – imala bi vrlo mali značaj.  Zašto je tako?

Prijateljstva su sastavni deo same suštine radnje. Tvrdila bih da je odabir prijatelja jednako važan kao i izbor partnera. Prijatelji, kao tihe arhitekte, vajaju, prosvetljuju, jačaju i putuju zajedno sa nama na ovom zagonetnom putovanju koje zovemo život. Ako bismo prijateljstvima pružili poštovanje koje zaslužuju, pretpostavljam da bi naš kvalitet života bio poboljšan.

Ipak, kao i romantične veze, određena prijateljstva mogu (i trebalo bi) da se završe.  Usudila bih se da  kažem da naša sklonost da se držimo njih delom potiče od izbegavanja dosadnog zadatka sklapanja novih prijateljstava, delom iz pogrešnog shvatanja njihove svrhe, delom iz nedostatka društvene podrške i prihvatanja njihovog okončanja, a delom zato što se osećamo krivim ili “loše”.

Ali možda više ne želimo da negujemo određena prijateljstva iz mnogo razloga – evo šest uobičajenih:

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price