Veliki Brat
Psihologija

Da li je politička korektnost totalno zastranila?

Mi nadgledamo jedni druge i čekamo kada će neko reći nešto što „nije u redu" i što zahteva najstrožu osudu

Veliki Brat Svako ko se bavi bilo kakvim javnim poslom mora toliko pažljivo da bira reči da se postavlja pitanje da li uopšte može da prenese svoju poruku na adekvatan način / Foto Freepik/VP
jan 05 2024, 05:00

Podeli

Iako je termin politička korektnost toliko široko i često korišćen da više i ne razmišljamo o njegovom značenju, vredi se podsetiti porekla ove kovanice pre nego što pređemo na njena aktuelna značenja. Termin je nastao sredinom 20. veka i prvobitno je označavao trend da se u jeziku koriste inkluzivne i senzitivnije reči kako bi se izbegla diskriminacija na osnovu stvari kao što su rod, rasa ili seksualnost i kako bi se na kraju promovisala ravnopravnost i uzajamno poštovanje. S vremenom se značenje ove fraze proširilo i počelo da označava sve veći skup ponašanja i izražavanja sa ciljem da se određene grupe ljudi ne uvrede i ne marginalizuju. Još jedan termin je zgodno pomenuti, a za njega nemamo tako zgodan prevod na naš jezik. U pitanju je reč „woke” (u prevodu bi značilo: probuđen). Ovaj termin je iznikao iz afroameričkih zajednica i izvorno je označavao socijalnu i političku osvešćenost i angažovanost. I taj termin je s vremenom evoluirao tako da označava sve veći broj aktivnosti koje su usmerene na borbu protiv diskriminacije i opresije od strane struktura moći.

Kada su ovako definisani, ne čini se da postoji ništa loše u vezi s ovim idejama. I u ovom osnovnom značenju zaista i ne postoji. Tužna je istina da čak i sada, u trećoj deceniji 21. veka u društvu koje volimo da zovemo modernim, naprednim i razvijenim, i dalje postoji mnogo problema vezanih za nejednakost i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava. Rasizam, seksizam, homofobija i mnogi drugi oblici diskriminacije su i dalje prilično prisutni, iako možda ne toliko otvoreno kao ranije, već više suptilno, između redova i u podtekstu. Protiv svih ovih nepravdi se vredi boriti i to jeste borba koja ima plemeniti cilj da unapredi čovečanstvo. Ali bojim se da su politička korektnost i „woke” kultura toliko skrenule sa tog puta da ne samo što nisu efikasne u svojoj borbi već i aktivno odmažu i udaljavaju nas od cilja.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price