Gnezdo
Psihologija

Poraslo dete, osamostalilo se

Odlazak deteta na školovanje je značajan, ali i potresan trenutak. Do juče ste bili apsolutno najvažniji u njegovom životu, sada tumarate u praznom gnezdu

Gnezdo Odlazak od kuće jeste u neku ruku šok, ali šok na koji se spremamo od trenutka kada dobijemo decu / Ilustracija: Unsplash
avg 25 2023, 05:00

Podeli

Kad krene septembar, ulice će postati zakrčene automobilima roditelja koji dovoze učenike do škole, torbe će se vući, biće graje, dovikivanja i preslišavanja da li su se sveske i oprema za fizičko ponele. Malo će vas nervirati. Tako će biti i u povratku, kada ponovo krenu s duplim parkiranjem u prometnoj uskoj ulici, dok budu dolazili po decu posle časova. Navikli smo već na tu rutinu.

Iz septembra u septembar, iz godine u godinu, sve dok ne dođe trenutak kada ta deca, u početku manja od svojih torbi, prerastu dovoženja i odvoženja i zapakuju velike kofere, velike torbe i velike knjige i otputuju, ne tako blizu da ih možete vratiti istog dana, možda čak ni iste nedelje, niti meseca.

Rastanci najčešće znače i novi početak.

Za dete, neku novu školu, univerzitet, novi grad i čak novu zemlju, nove prijatelje. Za roditelje, to obično znači povratak suznih očiju s perona ili gejtova u praznu kuću, gde više nema non-stop otvaranja frižidera i dugog čekanja na kupatilo. Rezonantna tišina u kući. Neki drugačiji život.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price