Posao
Psihologija

Nemojte da vas grize savest što čitate ovaj tekst

Kako da smanjite obaveze i budete srećniji

Posao Ako možete da dokučite zbog čega na kraju imate previše posla i isuviše malo vremena, to vas može usmeriti ka strategijama za rešavanje problema, smanjenje stresa, i možete postati srećniji / Ilustracija Freepik
apr 22 2024, 05:00

Podeli

Da li se osećate pomalo krivim što čitate ovaj članak? Ali ne zbog sadržaja, naravno – nema ničeg skandaloznog u njemu! – već više zbog vremena koje vam to čitanje oduzima od nečeg drugog što treba da obavite. Možda pravite pauzu od posla, ali mislite da ne bi trebalo jer imate rokove i obaveze koji vas pritiskaju.

Ako je na to pitanje odgovor ’da’, onda je to zato što ste prezauzeti, tvrdi čuveni autor Artur S. Bruks u svojoj redovnoj kolumni za Atlantik.

Nije da je to baš neka čudesna dijagnoza, većina je prezauzeta. Prema anketama koje je poslednjih godina sproveo Pew Research Center, oko 52 odsto Amerikanaca uglavnom pokušava da radi više od jedne stvari istovremeno, a 60 odsto se ponekad oseća previše opterećeno da bi uživalo u životu. Kada su u pitanju roditelji s decom mlađom od 18 godina, čak 74 odsto je izjavilo da se ponekad oseća prezauzeto da bi uživali u životu.

Rešenje kod prekomernog rada izgleda jednostavno: radite manje. Ali to je mnogo lakše reći nego uraditi, zar ne? Na kraju krajeva, prenatrpani raspored koji danas živimo izgrađen je na pokušaju da ispunimo očekivanja drugih.

Ipak, istraživanje o zauzetosti ukazuje da bi pravi razlozi zbog kojih ste prebukirani mogli biti komplikovaniji od ovoga. Dakle, ako možete da dokučite zbog čega na kraju imate previše posla i isuviše malo vremena, to vas može usmeriti ka strategijama za rešavanje problema, smanjenje stresa, i možete postati srećniji, garantuje Bruks.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price