Psihologija

Za sreću je (dobar) brak važniji od karijere

Najduža i najvažnija studija o sreći i ljudskom životu, dovela je do jednostavnog ali važnog zaključka: dobri odnosi vode do zdravlja i sreće. Deo tih odnosa su i partnerski odnosi

“U njima srećni parovi…” / Freepik/Velike priče
сеп 10 2023, 05:00

Podeli

“Da biste bili srećni, brak je važniji od karijere”. Ako vam se “srušio Sneško”, možda je za utehu da je ovo provokativan naslov teksta kolumniste “Njujork tajmsa” kojem i jeste namera da se dovede u sumnju i preispitivanje sve ono čime smo zatrpavani o važnosti karijere i prevaziđenosti i krizi braka, kakav je nekada bio. Ovo je totalna kontra od svega što smo mislili da je trend ili kao u onim istraživanjima o kafi, koja čas kažu da je dobra, a čas da nije dobra. Međutim, ko se malo više interesovao šta je potrebno za srećan i dobar život, mogao je da naiđe na istraživanja koja uglavnom upućuju na važnost bliskih odnosa sa drugim ljudima, među kojima su  veze i brakovi. 

Harvardska studija o sreći pokazala je da postoji snažna korelacija između dubokih veza s drugima i nečije dobrobiti. Najduža i najvažnija studija o sreći i ljudskom životu, dovela je do jednostavnog ali važnog zaključka: dobri odnosi vode do zdravlja i sreće. Deo tih odnosa su i partnerski odnosi. A deo odgovora na pitanje o sreći je to koliko se neko oseća usamljenim jer usamljenost utiče na kvalitet i dužinu života (živeti sam, nemati društvo, čini još gore za zdravlje osobe od samog osećanja usamljenosti, uvećavajući rizik od smrti na 32 odsto). Romantična povezanost je, po definiciji, jedna od najboljih predispozicija srećnog života. I bez namere da se ovim tekstom staje na stranu braka ili na stranu karijere, brojke i istraživanja su zaista na strani toga da treba da kažete “Da”. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price