Kupatilo
Psihologija

Koliko treba da se renovira kupatilo?

Da sam imao na raspolaganju nobelovca da mi da savet kako da procenim, pristupio bih drugačije. Odabrao bih Danijela Kanemana (prvog psihologa u istoriji koji je dobio Nobelovu nagradu) i verujem da bi me on posavetovao da pristupim na drugi način (naravno da nisam imao priliku da ga upoznam, a još manje da mu postavim tako glupo pitanje kao što je koliko će trajati renoviranje mog kupatila)

Kupatilo Kod ernoviranja kupatila može da bude mnogo nepoznanica kao što je nestanak keramičara / Ilustracija Velike priče
jul 20 2023, 05:00

Podeli

Pre neku godinu, nakon mukotrpnog i višegodišnjeg pružanja otpora, podlegoh pritiscima i pristah da uđem u operaciju renoviranja kupatila. O tome u ovom momentu pišem, jer sam upravo pod uticajem istih sila pristao i ušao u renoviranje kuhinje. To je povod za pisanje (vođenje dnevnika kao forma samoterapije), ali ne i suštinski razlog zbog kojeg verujem da je ova tema izuzetno važna.

Pitanje je naravno: koliko traje renoviranje kupatila? Probaću da izračunam (tačnije da se setim mog i arhitektičinog računa iz tog doba). Danas smatram da je taj račun neoprostivo pogrešan (barem za nju koja je profesionalac u tom poslu). Dva dana da se razbije i očisti staro kupatilo, jedan dan za vodovodne instalacije, jedan dan za elektroinstalacije, jedan dan za izolaciju, dva dana da se stave pločice, jedan dan da se stave sanitarije, jedan dan da se postavi staklena tuš-kabina i još tri dana za slučaj da smo negde proklizali – ukupno 12 dana.

Na krilima optimizma kakav krasi samo istinske amatere ušli smo u projekat. Nakon 40 dana (provedenih kod babe i dede) vratili smo se u stan koji je na granici upotrebljivosti – imali smo pločice, WC šolju i tuš (bez ormarića na kojem će jednog dana biti lavabo i bez tuš-kabine). Više ne mogu da se setim koliko je vremena trebalo da kompletno osposobimo kupatilo, ali to za današnju priču više nije ni bitno. Ključni nalaz in vivo eksperimenta je tu: malopre opisani metod procene potrebnog vremena očigledno ne valja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price