Relaciona inteligencija
Kako da izgradite dobar život Psihologija

Koji je ključni sastojak zajedništva

O relacionoj inteligenciji se još uvek ne priča mnogo i uglavnom se do sada spominjala u poslovnom kontekstu. A primenjiva je na sve...

Relaciona inteligencija Relaciona inteligencija / Freepik/Velike priče
dec 31 2023, 05:00

Podeli

U prvom tekstu za Velike priče početkom godine pisala sam o narativima o ljubavi i kako određuju način na koji ulazimo u veze, kasnije sam kroz različite teme pisala o tome kako se u njima manje ili više dobro snalazimo, a i o tome kako ih završavamo i kako prolazimo kroz patnju posle njih. Kraj je godine, i mislim da to zaslužuje zatvaranje kruga pojmom, koji sve ovo objedinjuje i predstavlja važni sastojak zajedništva – relacionom inteligencijom.

Za relacionu inteligenciju sam saznala tek nedavno, tako što me je neko ko se bavi marketingom pitao kako bih prevela termin ’’relational inteligence’’. Bila sam oduševljena, skoro kao kada je zahvaljujući Golemanu počelo više da se priča o emocionalnoj i socijalnoj nego o analitičkoj. To je bio znak da smo konačno shvatili gde leži problem i na šta je važno da stavimo fokus. O relacionoj inteligenciji se još uvek ne priča mnogo i uglavnom se do sada spominjala u poslovnom kontekstu. Trenutno o ovoj temi najviše piše i govori Esther Perel, koja se bavi partnerskim odnosima i koja ističe njen značaj ne samo u toj nego i u svim oblastima u kojima je zajedništvo važno.

Relaciona inteligencija predstavlja deo emocionalne inteligencije i kao što joj sam naziv kaže odnosi se na veštine neophodne za povezivanje sa drugim ljudima. Ipak, s obzirom na to da su u fokusu relacije, ove veštine moraju biti sagledane na drugačiji način, iz sistemske perspektive. To znači da je za rad na relacionoj inteligenciji neophodno razumevanje složene dinamike u odnosu između dvoje ljudi, umesto stavljanja fokusa na pojedinačne karakteristike svakog od njih. Dakle, prvi korak, ukoliko želimo da aktiviramo svoju relacionu inteligenciju, je da odustanemo od ideje da je druga osoba problem, ili da smo mi sami problem. Drugi je da pogledamo karakteristike odnosa koji zajedno gradimo preuzimajući sopstveni deo odgovornosti za taj proces. Ako to uspemo, sledeći korak je razmatranje oblasti partnerskog odnosa u kojima relaciona inteligencija igra ključnu ulogu, a to su: granice, razumevanje i razrešavanje konflikta i razgovor o teškim temama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price